"Zvonimirovi dani" 15. i 16. lipnja u Kninu

Kulturnoumjetničko društvo "Kralj Zvonimir" iz Knina četvrtu godinu za redom organizira manifestaciju „Zvonimirovi dani“ koja će se ove godine održati 15. i 16. lipnja na kninskoj tvrđavi. Manifestacija vraća kninsku tvrđavu u slavno doba kraljevskog grada Knina i zahvaljujući zelingradskim i vranskim vitezovima, te kliškim uskocima oživljava povijest s prikazom života u srednjem vijeku. Organizirane će biti i radionice i igraonice: streličarstva, kovnice novca, rukovanja mačem te sajam starih obrta.

Kostimirani glumci bit će odjeveni u replike viteških kostima i hrvatskih nošnji iz 11. stoljeća, a utvrdom će koračati kraljevski vojnici koji Kninjanima i njihovim gostima pružaju prizor života na hrvatskom kraljevskom dvoru onog doba.

Uz viteški turnir, posebno spektakularno je i uprizorenje opsade i noćnoga napadaja na dvorac katapultom s velikim vatrenim kuglama te sukob dviju viteških skupina. Zvonimirove dane.U subotu, 16. lipnja, program započinje mimohodom vitezova s glavnoga gradskog trga do kninske tvrđave, nastavlja se prikazom života i radionicama, a vrhunac programa bit će u večernjim satima kada na tvrđavi započinju borbe vitezova, noćna opsada tvrđave, napadaji katapultima i svadbeno veselje. (HINA)



Pisane vijesti