Otvorena novouređena špilja Lokvarka

Špilja Lokvarka, uređena s oko 1,6 milijuna kuna zajma Svjetske banke, danas je svečano otvorena u povodu obilježavanja stote godišnjice od njezinoga prvog turističkog uređenja. Špilju je otvorila učenica petog razreda osnovne škole „Rudolfa Strihala“ Doris Bilokapić, prapraunuka Jakova Bolfa, koji je 1911. otkrio špilju.

Po podacima iz Primorsko-goranske županije, špilja Lokvarka je najdublji speleološki objekt koji je otvoren za posjetitelje. Tijekom godine posjeti ju oko deset tisuća judi, a obnovljena je zbog dotrajalosti infrastrukture, posebice električnih instalacija i stubišta.

Županijska Javna ustanova „Priroda“ kandidirala uređenje interijera Lokvarke kao prijedlog projekta za financiranje iz zajma Svjetske banke, u sklopu programa ulaganja u zaštitu prirode, a projekt je prihvaćen.
Izrađeni su nova konstrukcija stubišta, gazišta i ograde od inoxa, promijenjene su elektroinstalacije, a rasvjetna tijela zamijenjena neinvazivnom hladnom rasvjetom, koja sprječava zagrijavanje špilje, omogućuje uštedu električne energije i ekološki je prihvatljiva.

U sustav je postavljena tzv. „panika rasvjeta“, koja se uključuje ako dođe do nestanka električne energije i omogućuje siguran izlaz iz špilje. Postavljena su nova ulazna vrata od inoxa, koja su prilagođena nesmetanom letu šišmiša.

Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić istaknuo je da je riječ o dobrom brendu i turističkom proizvodu, koji će turiste dulje zadržati u Gorskom kotaru.

Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković naglasio je da je špilja moderno uređena i da su poštivani svi parametri kako bi se očuvala u izvornom stanju. Pojasnio je da je ugrađena rasvjeta kojom će se izbjeći razvoj autotrofnih organizama u špilji, modro-zelenih i zelenih alga. Marković je rekao je da je svijet podzemlja izuzetno bogat životinjskim vrstama, tako da sada u Hrvatskoj ima preko 300 špiljskih endema – životinja koje isključivo žive u špiljama. Europi donosimo i tu vrijednost i trebamo je biti svjesni, sačuvati ju i turistički valorizirati, rekao je.

Dužina kanala špilje Lokvarke je oko 1200 metara, visinska razlika od ulaza do dna je oko 270 metara, a temperatura u špilji je 8 celzijevih stupnjeva. Ulaz u špilju nalazi se na nadmorskoj visini od oko 780 metara, špilja ima nekoliko galerija, odnosno razina, a za posjetitelje su dostupne tri.

Lokvarka je zaštićena 1961. godine kao geomorfološki spomenik prirode, a kao stanište endemičnih špiljskih životinja uvrštena je u Nacionalnu ekološku mrežu. (Hina)



Pisane vijesti