Kongres ECM u Zagrebu: U turizmu obratiti više pažnje tržištima Brazila, Rusije, Indije i Kine

8.6.2012. 15:46:01 NEWS-H6086853
Kongres ECM u Zagrebu: u turizmu obratiti više pažnje tržištima BRIC
ZAGREB, 8. lipnja 2012. (Hina) -

Gradski turizam u europskim gradovima ove godine očekuje nastavak pozitivnih turističkih trendova, posebno s brzorastućih tržišta BRIC-a - Brazila, Rusije, Indije i Kine, te tim tržištima u turističko-marketinškim planovima europski gradovi trebaju posvetiti više pažnje, istaknuli su čelnici paneuropske udruge European Cities Marketing-ECM na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Konferencija, na kojoj su sudjelovali i predsjednik ECM-a Dieter Hardt-Stremayr i direktor udruge Garry White, održana je u povodu generalne skupštine i kongresa ECM-a, koja se od 6. do 9. lipnja održava u zagrebačkom Hotelu Westin.

U organizaciji tog kongresa sudjelovali su grad Zagreb, zagrebačka Turistička zajednica te nekoliko hotela, a Hardt-Stremayr zahvalio im je na besprijekornoj organizaciji i servisu.

Udruga ECM, istaknuo je, radi na povezivanju europskih gradova razmjenom znanja te dobrih i loših turističko-marketinških iskustava, posebno iz kongresne industrije, u njenom članstvu je trenutno 110 europskih većih gradova (s više od 100 tisuća stanovnika) iz 32 zemlje.

U tim je gradovima, kako je kazao, prošle godine ostvareno blizu 330 milijuna noćenja ili 6 posto više nego u godini prije, a koliko je čuo trend rasta, i veći od ukupnog, bilježi i Zagreb te drugi hrvatski gradovi, članovi ECM-a.

Uz Zagreb to su još Split, Dubrovnik, Opatija i Rijeka, a u Dubrovniku će krajem kolovoza, kako je najavljeno, ECM organizirati svoju ljetnu školu za studente koji žele više saznati o gradskom i kongresnom turizmu.
Hardt-Stremayr i White vjeruju u dobru budućnost turizama europskih, pa i hrvatskih gradova.

Europski gradovi, iako su si konkurencija, ipak mogu surađivati, razmjenjivati iskustava i znanje, što je, kako su istaknuli, posebno važno za 'obradu' dalekih tržišta SAD-a te sjeverne Azije odakle se u Europi 2020. predviđa dolazak 100 milijuna novih turista, a tu će zasigurno prednjačiti putnici iz Kine i Indije.

Dodali su i da će te zemlje u idućim godinama ne samo emitirati velik turistički promet nego će ga i primati, pa se do 2020. očekuje i znatna promjena ruta zračnih prijevoznika jer će velik dio prometa ići preko Dubaia i Pekinga. (Hina)



Pisane vijesti