Ministar Ostojić u posjetu Kraljevini Španjolskoj

Trendovi i stanje na turističkim tržištima Hrvatske i Španjolske, strategija razvoja turizma, mogućnosti korištenja fondova EU te važnost kontinuiranog obrazovanja kadrova u turizmu bile su glavne teme sastanka ministra turizma Veljka Ostojića, glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Taleba Rifaija i direktorice Regije Europa Isabel Garane, s kojima se ministar susreo u Madridu, u sklopu službenog posjeta Kraljevini Španjolskoj. S predstavnicima UNWTO-a ministar je razgovarao i o zakonskoj regulativi, s naglaskom na radno gospodarstvo, a riječi je bilo i o mogućnosti organizacije međunarodne konferencije UNWTO-a na temu „Inovacije u turizmu“ sljedeće godine u Hrvatskoj, pri čemu bi poseban naglasak bio stavljen na primjenu IT tehnologije u turizmu. Bio je to drugi susret ministra Ostojića s tajnikom Rifaijem. O destinacijskom menadžmentu i važnosti kvalitetne pripreme strategije razvoja turizma ministar je razgovarao s izvršnim direktorima UNWTO-a Zoltanom Somogyijem i Frédéricom Pierretom koji su predstavili programe UNWTO-a te mogućnosti za dodatno jačanje suradnje.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Trendovi i stanje na turističkim tržištima Hrvatske i Španjolske, strategija razvoja turizma, mogućnosti korištenja fondova EU te važnost kontinuiranog obrazovanja kadrova u turizmu bile su glavne teme sastanka ministra turizma Veljka Ostojića, glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Taleba Rifaija i direktorice Regije Europa Isabel Garane, s kojima se ministar susreo u Madridu, u sklopu službenog posjeta Kraljevini Španjolskoj.

S predstavnicima UNWTO-a ministar je razgovarao i o zakonskoj regulativi, s naglaskom na radno gospodarstvo, a riječi je bilo i o mogućnosti organizacije međunarodne konferencije UNWTO-a na temu „Inovacije u turizmu“ sljedeće godine u Hrvatskoj, pri čemu bi poseban naglasak bio stavljen na primjenu IT tehnologije u turizmu. Bio je to drugi susret ministra Ostojića s tajnikom Rifaijem. O destinacijskom menadžmentu i važnosti kvalitetne pripreme strategije razvoja turizma ministar je razgovarao s izvršnim direktorima UNWTO-a Zoltanom Somogyijem i Frédéricom Pierretom koji su predstavili programe UNWTO-a te mogućnosti za dodatno jačanje suradnje. 

Riječi je bilo i o različitim iskustvima ustrojstava nacionalnih turističkih organizacija te o njihovim ovlastima i odnosima s regionalnim nivoom. Istaknuto je kako se trendovi kod nacionalnih turističkih organizacija očituju upravo u jačanju uloge regionalne razine te uključivanju privatnog sektora u rad tih organizacija. Ministru i njegovim suradnicima predstavljene su i projekcije turističkih kretanja u svijetu, a razgovaralo se i o viznom režimu i njegovom utjecaju na kretanja turista te o mogućnostima korištenja novih tehnologija.

Ministar Ostojić informirao je predstavnike UNWTO-a o mjerama i aktivnostima koje Hrvatska poduzima s ciljem produženja sezone te o intenzivnoj pripremi Strategije razvoja hrvatskog turizma, u čiju je izradu uz predstavnike javnog i privatnog turističkog sektora, uključena i šira javnost. Donošenje Strategije je jedan od naših prioritetnih zadataka budući da će nam ona dati smjernice za razvoj turizma u narednim godinama, zaključio je ministar.

U nastavku se susreo i s predstavnicima španjolskog turističkog gospodarstva, s kojima je razgovarao o mogućnostima unaprjeđenja poslovanja između Hrvatske i Španjolske. „Povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma u fokusu je rada Ministarstva turizma, a kako bi ostvarili taj cilj, poduzeli smo niz mjera, od kojih je jedna uvođenje diferencirane stope PDV-a, od 10 posto, u turizmu s početkom sljedeće godine“ – rekao je ministar i dodao kako je jedan od ciljeva i jačanje pred i posezone. Hrvatsku je opisao kao zemlju s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom, kako u priobalnom, tako i u kontinentalnom dijelu.

Posebno je naglasio važnost i potencijale španjolskog tržišta, s kojeg se u Hrvatskoj kontinuirano bilježi porast turističkog prometa, te dodao kako upravo to tržište „otvara vrata“ prema tržištu Južne Amerike.

Osvrnuo se i na intenzivnu pripremu operativnog programa rada Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2013. godinu, kojim će biti definirani ciljevi, taktike i alati za nacionalnu promociju hrvatskog turizma u narednoj godini.

Prijedlog programa bi trebao biti izrađen u srpnju ove godine, a okupljene španjolske turističke gospodarstvenike ministar je pozvao da se svojim prijedlozima uključe u njegovu izradu. Istaknuo je i program udruženog oglašavanja za zimu 2012/2013, kao jedan od noviteta.

Predstavnici španjolskog turističkog gospodarstva pohvalili su dosadašnju suradnju s Hrvatskom te pokazali interes za modelima udruženog oglašavanja HTZ-a te mogućnostima zrakoplovnog prijevoza prema Hrvatskoj, kao i dolascima brodova u okviru kružnih putovanja. Velike potencijale prepoznali su i u kontinentalnom i obalnom dijelu Hrvatske te naglasili kako je prepreka još bržem rastu dolazaka španjolskih turista u našu zemlju trenutna gospodarska situacija u Španjolskoj.

Podsjećamo, ministar Ostojić, u pratnji suradnika, od 3. do 6. lipnja 2012. godine službeno boravi u Kraljevini Španjolskoj, odnosno u gradovima Madrid i Barcelona, u kojima će održati niz sastanaka s predstavnicima španjolskog javnog i privatnog turističkog sektora.



Pisane vijesti