Dovršen proces planiranja razvoja turizma za područje Daruvar-Papuk

Proces planiranja razvoja turizma za područje Daruvar - Papuk, započet prošle godine provedbom detaljnih analiza i razgovora sa svim ključnim dionicima područja, upravo je  dovršen izradom konačne verzije koja sadrži planove za turističko pozicioniranje i razvoj turističkih proizvoda i projekata. Cijeli proces je proveden u dvije faze, pod vodstvom stručnjaka savjetodavnih tvrtki MarCon iz Splita i DDS iz Barcelone te Instituta za turizam iz Zagreba i financijskom potporom grada Daruvara, općine Dežanovac, Đulovac, Končanica i Sirač te Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice.

Područje Daruvara pozicionira se kao multikulturalna oaza zdravlja i hedonizma u srcu panonske Hrvatske, pružajući gostima iz Hrvatske i regije raznovrsne doživljaje u očuvanom prirodnom okolišu s izvorima ljekovite termalne vode, bogatim povijesnim nasljeđem i visokim razinama biološke, kulturološke i eno-gastronomske raznolikosti.

Projekt sadrži prijedloge razvoja za osamnaest turističkih proizvoda, među kojima su zdravstveni programi, sportske pripreme i kratki odmori od primarnog interesa, dok su ostali proizvodi bilo sekundarnog (npr. događaji i insentiv programi) ili tercijarnog značenja (npr. biciklizam i planinarenje).

Projekt predlaže razvoj dvadeset strateških projekata koji imaju za cilj unaprijediti postojeće i razviti nove smještajne, ugostiteljske, rekreacijske i druge turističke i s turizmom povezane ponude. Ukupna vrijednost investicijskih projekata nadmašuje 100 milijuna eura, a oko dvije trećine iznosa odnosi se na projekte obnove Daruvarskih toplica, razvoja turističke zone Toplica, gradnju dva nova hotela (kod park šume Rimska šuma i Termalnog vodenog parka Aquae Balissae), pretvaranje dvorca Janković u hotel i daljnji razvoj obiteljskih hotela i sličnih objekata. Među strateškim projektima također su  projekti razvoja turističkih sadržaja u drugim naseljima područja, kao što su Končanica i Sirač, unaprjeđenja ugostiteljske i trgovinske ponude, razvoj novih atrakcija (muzeji, galerije i interpretacijski centri), osmišljavanje tematskih ruta (kulturološka i eno-gastro) te daljnji razvoj odabranih događaja.

Pod pretpostavkom ostvarenja razvoja svih predloženih proizvoda i projekata, daruvarski kraj trebao bi raspolagati s visokokvalitetnom turističkom ponudom s više od dvije tisuće postelja, zapošljavati gotovo 700 djelatnika i ostvarivati godišnji turistički promet od oko 400 tisuća noćenja, od čega najmanje 40 posto iz inozemstva. Područje Daruvara tako bi  za desetak godina moglo imati vodeću tržišnu poziciju u panonskoj Hrvatskoj, ali još uvijek na razinama od oko 50 posto ponude i potražnje koje danas imaju prosječna konkurentska i ogledna turistička područja u Austriji ili Sloveniji.



Pisane vijesti