Otvorene javne konzultacije o Europskoj turističkoj oznaci za inicijativu sustava kvalitete

Trenutno postoji široka paleta javnih i privatnih inicijativa koje imaju za cilj definirati načela i kriterije koji će europskim dionicima u turizmu osigurati razvoj i pružanje kvalitetnih usluga diljem Europe.

Međutim, takvi sustavi kvalitete često pokazuju malu dosljednost i nisku koordinaciju, jer su obično usredotočeni samo na pojedinačne sektorske ili teritorijalne ciljeve bez zajedničkog integriranog europskog pristupa. Podjela sustava kvalitete prepreka je postizanju i pružanje turističkih usluga visoke kvalitete na europskoj razini što može naštetiti konkurentnosti europskog turizma.

Upravo iz navedenih razloga, ovom javnom raspravom želi se doći do zajedničkog stajališta širokog kruga javnih i privatnih interesnih skupina i pojedinaca oko zajedničkog budućeg djelovanja EU u ovom području. Kao jednu od mogućih aktivnosti EK je predvidjela uvođenje Europske turističke oznake za sustav kvalitete, koja bi potencijalno trebala pridonijeti većoj transparentnosti i dosljednosti u ocjenjivanju kvalitete na razini EU-a.

Konzultacije su otvorene do 13. srpnja 2012. godine, a sve dokumente moguće je vidjeti na stranicama Europske komisije.



Pisane vijesti