Održan 54. sastanak Komisije za Europu (CEU) Svjetske turističke organizacije (UNWTO)

U Batumiju (Gruzija), 9. svibnja 2012. godine, održan je 54. sastanak Komisije za Europu (CEU) Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Sastanci regionalnih komisija UNWTO-a održavaju se jednom godišnje. Osim redovnih točaka dnevnoga reda, uobičajenih za ovaj tip sastanaka - izvještaji Glavnog tajnika, detaljnja izvješća o izvršenju programa za proteklo dvogodišnje razdoblje, (2010.-2011.), kao i trenutno (2012.-2013.), rad pridruženih članica, pripreme za sljedeći sastanak Izvršnog vijeća Organizacije, te više informacije o proslavi ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma - dodatne su točke dnevnoga reda bile izbor predstavnika CEU u Odbor za program i proračun i panel rasprava o olakšavanju putovanja.

Hrvatska je jednoglasno izabrana za predstavnicu CEU u Odboru za program i proračun, odboru koji je, rezolucijom Glavne skupštine UNWTO-a nastao spajanjem Odbora za program i odbora za financije i proračun.

Vrlo zanimljiva rasprava vodila se o potrebi olakšanja putovanja turistima, s glavnim fokusom na probleme viznih režima. Raspravi se video vezom pridružio i Pedro Ortun, direktor u Glavnoj upravi za poduzetništvo i industriju, u kojoj je odjel za turizam. Predstavnica Hrvatske predstavila je mjere koje je, na inicijaativu Ministarstva turizma, poduzela vezano uz privremene suspenzije viznog režima prema različitim zemljama tijekom većeg dijela turističke sezone uz informaciju o porastu turističkog prometa u istome razdoblju.

Drugoga dana sastanka CEU održan je seminar s temom brendiranja destinacija. Uz izuzetno zanimljive prezentacije stručnjaka za ovo područje, prikazani  su i pojedinačni primjeri pojedinih zemalja, ali i održana panel rasprava o inovativnosti u korištenju brenda, u kojemu je sudjelovala predstavnica Hrvatske predstavivši ukratko razvoj brenda, te njegovo inovativno i prilagođene korištenje na različitim tržištima.
 



Pisane vijesti