Radionice o hostelingu i EU fondovima i turizmu

Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) zalaže se za hitno utvrđivanje minimalnih tehničkih uvjeta za otvaranje hostela u Hrvatskoj u dogovoru s Ministarstvom turizma i turističkim zajednicama, jer je i u tom segmentu sve prisutnija siva ekonomija i sve je više objekata, procjenjuje se i više od tisuću, koji se na različitim portalima reklamiraju za smještaj mladih i kao hosteli iako to nisu, upozorio je danas na radionici o hostelingu direktor HFHS-a Tihomir Plejić.

Radionica o hostelingu u Hrvatskoj, kao i ona o EU fondovima i turizmu, održane su u sklopu sajma CroTour, koji se na Zagrebačkom velesajmu održava od 9. do 12. svibnja.

Plejić je na radionici iznio i zadnje službene podatke iz 2010. po kojima je samo u Zagrebu bilo oko 60 hostela, većinom privatnih. Za 2011. službene podatke o tom broju, kako kaže, nema nitko, a s obzirom da hosteli u Zagrebu i drugdje niču "kao gljive poslije kiše" procjenjuje se da ih je u Hrvatskoj legalnih više od stotinu.

Naglašava i da je zanimanje mladih turista iz cijelog svijeta za Hrvatskom u stalnom porastu, a kako bi ih došlo više i kako bi ostajali dulje od sadašnjih dva do četiri dana, potrebno je u suradnji s turističkim zajednicama napraviti i promovirati posebne programe za mlade čega sada nema.

Za jači razvoj i veće prihode od hostelinga, za što postoje preduvjeti na stranim tržištima, Plejić kaže kako je potrebno, posebno u Zagrebu, napraviti i putokaze za hostele, jer za sve druge smještajne objekte ti putokazi postoje, a za hostele ne.

Na radionici o EU fondovima i turizmu, kojeg je organizirao Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore (HGK), direktorica tog sektora Leila Krešić-Jurić poručila da je važno dobro pripremiti projekte i naći partnere za njihovu provedbu te da bi bilo šteta da hrvatski turizam ne iskoristi sredstva iz EU fondova.

Iako ne postoji nijedan EU fond specijalno za turizam, u svakom se, kako je kazala, može naći nešto za turizam, jer EU ima svoju turističku politiku kojom potiče održivi razvoj turizma. Ukupno će Hrvatskoj iz svih tih fondova za sve sektore od ulaska Hrvatske u EU 2013. godišnje na raspolaganju biti oko milijardu eura, kazala je Krešić-Jurić.

Pomoć pri dobivanju informacija i savjeta o EU turističkoj politici, apliciranju i povlačenju sredstava za turističke projekte iz EU fondova nudi i predstavništvo HGK u Bruxellesu čija je direktorica Dragica Martinović istaknula važnost lobiranja i umrežavanja s drugim komorama i interesnim udruženjima.

I pri Ministarstvu turizma ove je godine 'proradila' služba za EU fondove čiji je voditelj Mate Kapović također pozvao sve zainteresirane da se jave i informiraju. (Hina)



Pisane vijesti