UNWTO: Prihodi od međunarodnog turizma premašili tisuću milijardi dolara

Prihodi od međunarodnog turizma prošle su godine prvi put premašili tisuću milijardi američkih dolara, odnosno iznosili su oko 1,03 tisuće milijardi, što je za oko 102 milijarde dolara više nego u godini prije, objavila je Svjetska turistička organizacija (UNWTO), a kada se tom prihodu pribroji lanjskih oko 196 milijardi dolara od prijevoza putnika, ukupni globalni prihod od turizma prošle godine generirao je oko 1,2 tisuće milijardi dolara.

Najnoviji podaci UNWTO-a o lanjskim prihodima u međunarodnom turizmu pokazuju i da se Hrvatska nije svrstala među 25 'top zemalja' u svijetu po turističkoj potrošnji stranih turista, a s obzirom na njenih lanjskih nešto malo manje od 7 milijarde eura prihoda od stranih turista 'najbliži' joj je Portugal koji je na 25. mjestu s prihodom od 8,1 milijarde dolara. Prvi na toj ljestvici su SAD gdje su strani turisti prošle godine potrošili 83,5 milijardi eura.

Među prvih 25 zemalja po toj potrošnji su gotovo i sve turistički najjače mediteranske zemlje, pa je tako iza SAD-a na drugom mjestu Španjolska u kojoj su strani turisti lani potrošili 43 milijarde eura, a treća je Francuska s 38,7 milijardi eura. Četvrto mjesto drži Kina s 34,8 milijardi eura prihoda od potrošnje stranih turista, a peta je Italija s 31 milijardom eura.

U odnosu na 2010. u poretku prvih pet zemalja nema promjena, dok je primjerice Turska 'pala' za jedno mjesto, na 12., s prihodom od 16,5 milijarde eura, a Austrija zadržala 13. mjesto s lanjskih 14,3 milijarde eura tog prihoda.

U vezi lanjskih ukupnih prihoda iz UNWTO-a ističu da oni pokazuju da se međunarodni turizam prošle godine nastavio oporavljati od gubitaka iz krizne 2009., te da su međunarodni prihodi od turizma u realnim uvjetima (prilagođeni tečajnim razlikama i inflaciji) porasli za 3,8 posto u odnosu na 2010., dok su međunarodni turističkih dolasci rasli za 4,6 posto, na 982 milijuna tih dolazaka.

Iz UNWTO-a navode da su to sve ohrabrujući podaci koji zadnje dvije godine pokazuju i zdravu potražnju za turizmom na mnogim tržištima, iako gospodarski oporavak nije bio svugdje ujednačen, a vjeruju i da će vlade u svijetu to znati prepoznati te se mjerama koje podržavaju turizam, poreznom politikom te viznim režimom uključiti u te trendove.

Po svjetskim regijama podaci UNWTO-a pokazuju da je najveći porast prihoda od međunarodnog turizma od gotovo 6 posto prošle godine zabilježen u Sjevernoj i Južnoj Americi, što s porastom od 5,2 posto slijedi Europa te Azija i Pacifik s porastima od 4,3 i 2,2 posto.

Bliski istok je jedina regija koja je objavila pad prihoda od međunarodnog turizma od 14 posto.

Iako su prihodi u Europi rasli po manjoj stopi nego u obje Amerike, Europa, slično kao i u ukupnim međunarodnim turističkim dolascima i u ukupnim globalnim prihodima od međunarodnog turizma ima najveći udjel od 45 posto, s lanjskim prihodom od 463 milijardi dolara.

S udjelom od 28 posto ili prihodom od 289 milijardi eura slijede ju Azija i Pacifik, dok su Amerike na trećem mjestu s udjelom od 19 posto ili 199 milijarde dolara prihoda. (Hina)



Pisane vijesti