Predstavljen projekt prekogranične suradnje u nautičkom turizmu

Zajednička promocija i sigurnost nautičkog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju, naziv je projekta prekogranične suradnje Crne Gore i Hrvatske, vrijednog 452 tisuće eura, koji je u petak predstavljen u Tivtu u sklopu međunarodnog Sajma nautike "Nautic Show", u marini Porto Montenegro.

Partneri u realizaciji ovog projekta, skraćeno nazvanog "Nautour", su Hidrometeorološki zavod (HMZ) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Hrvatski hidrografski institut (HHI) iz Splita i Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku, s hrvatske strane.

Osnovni cilj "Nautoura" je unapređenje turističkog, posebno nautičkog potencijala Dubrovačko-neretvanske regije i Crnogorskog primorja kroz zajedničko predstavljanje kao jedinstvene turističke cjeline s bogatim kulturnim i prirodnim naslijeđem. Projekt koji se realizira već godinu i pol dana ušao je u završnu fazu, a o do sada učinjenom posjetiteljima promocije, predstavnicima turističkog i pomorskog gospodarstva, državnih institucija i medija danas su u Tivtu govorili ravnatelj HMZ Crne Gore Luka Mitrović i pomoćnica ravnatelja HHI iz Splita Vinka Jurić.

Do sada su partneri iz Crne Gore i Hrvatske zajedno prikupili i sistematizirali podatke o svim važnim prirodnim i kulturnim znamenitostima i turističkim uslugama u prekograničnom području, informacije važne za sigurnost plovidbe u akvatoriju Dubrovačko-neretvanske županije i Crnogorskog primorja, a HHI iz Splita je pružio podršku kadrovskom jačanju Sektora za hidrografiju HMZ Crne Gore.

Prva verzija jedinstvenog Nautičko-turističkog vodiča crnogorskog i dijela hrvatskog priobalja već je izrađena i u tijeku su pripreme za njegovo konačno objavljivanje. Predstavnici pomorskih i državnih vlasti, pomorskog i turističkog gospodarstva Crne Gore i Hrvatske, na tri do sada održana okrugla stola u Dubrovniku, Kotoru i Tivtu, imali su prigodu razmijeniti iskustva i pomoći jedni drugima u području reguliranja pomorskog prometa, povećanja sigurnosti na moru, ekološke zaštite i valorizacije neiskorištenih nautičko-turističkih potencijala. (Hina)



Pisane vijesti