Izložba 'Lavanda iz Svete Jane'

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na četvrtu ovogodišnju izložbu u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije kojom nastavljamo s promocijom bogatstva tradicije, kulturnih i prirodnih vrednota Zagrebačke županije.

Pozivamo cas da svojom nazočnošću uveličate otvorenje izložbe, u četvrtak, 12. travnja 2012. u 11 sati u županijskom Turističkom uredu u Preradovićevoj 42 u Zagrebu.

Lavanda (iz porodice Lamiaceae), grmolika mediteranska biljka koja svoje 2500 godina dugo podrijetlo vuče s grčkih otoka, karakteristična je za južne obalne krajeve, te ju je donedavno bilo gotovo nemoguće pronaći na kontinentu. Ipak, iako ovisna o toplini i suncu, uz puno brige, ljubavi i pažnje, ova biljka uspjela je prevladati klimatske prepreke i udomaćiti se u okolici Zagreba. Poznato je da jaskanska brda već godinama mirišu na lavandu, a tome je pridonio i poznati svetojanski lavandar Duško Peurača, koji se posljednjih 12 godina bavi uzgojem kontinentalne lavande.

Na izložbi „Lavanda iz Svete Jane“ bit će predstavljene profesionalne fotografije Antonije Zrinski Kosanović i Božidara Tučina, te umjetničke slike s motivima lavande i slike sa sajmova lavande. Posjetitelji će također moći uživati u mirisima žive lavande, te okusu likera od lavande. Od suvenira izloženi će biti jastučići od lavande, kao i veliki jastuci koje OPG Peurača radi po narudžbi (u ponudi su također i ulje od lavande, pletene lavandine loptice, sapuni od lavande, te razni privjesci i dr.).

Izložbu u TZ Zagrebačke županije postavljaju OPG Peurača u suradnji s Turističkom zajednicom grada Jastrebarskog.

Izložba je otvorena do 7. svibnja 2012. godine. 



Najave