Hrvatska je u 2012. godini na povoljnom 6. mjestu po cijenama kampiranja u Europi

Hrvatski kampovi su u 2011. godini ostvarili 25,2 posto ukupnih noćenja naše zemlje, ukupno skoro 15,2 milijuna noćenja – što je najveći broj ostvarenih noćenja u kampovima od 1989. godine nadalje. Od tog broja čak je 32 posto ostvareno od strane Nijemaca, a ako tome pribrojimo Austrijance – ukupno je 41 % noćenja u našim kampovima prethodne godine ostvareno iz zemalja „njemačkog govornog područja“.

Zbog navedenog, posebno je važna nedavna objava analize cijena kampiranja u europskim zemljama, koju tradicionalno u tom razdoblju objavljuje ADAC, najpriznatiji kamping vodič njemačkog govornog područja. Tako je po analizama ADAC-a, Hrvatska u 2012. godini na izvrsnom 6. mjestu po cijenama („skupoći“) u kampovima Europe, dok s druge strane glavni konkurenti našim kampovima na Mediteranu drže mnogo „više“ pozicije.

Tako Italija već nekoliko godina zaredom ima najviše cijene i nalazi se na prvom mjestu skupoće kampova (44,61 EUR, +22,6% u odnosu na RH), iako u odnosu na 2011. godinu nije povećala cijene. Španjolska je na trećoj poziciji sa 39,95 EUR, dok su njeni kampovi u prosjeku skuplji od naših za 9,8%. Francuska je na 5. mjestu (37,16 EUR, +2,1% u odnosu na naše kampove). Na drugom mjestu nalazi se Švicarska (40,54 EUR), a na 4. mjestu Danska (37,26 EUR). Veliko postotno povećanje cijena zabilježeno je u Francuskoj (+8%) te posebno u Švicarskoj čije je povećanje od 11,4% uglavnom posljedica jakog franka.

Hrvatska se s cijenom od 36,38 EUR nalazi na povoljnom 6. mjestu skupoće kampiranja u Europi (u odnosu na 5. mjesto u 2011. godini), s porastom prosječne cijene kampiranja od 4,9%.

Prema objavljenoj analizi, europski kampovi ulaze u sezonu 2012. s prosječnim povećanjem cijena od 3 posto. Time je ovogodišnje povećanje nešto znatnije nego prethodne godine kada je ono iznosilo 2,5%, ali je još uvijek manje od prosjeka u proteklih nekoliko godina, što je očito rezultat krize i opreznijeg pristupa cjenovnoj politici i poskupljenjima od strane samih kampova.

U 2012. godini tako dvije odrasle osobe s 10-godišnjim djetetom u prosjeku će u glavnoj sezoni prosječno morati izdvojiti 34,30 EUR za noćenje u nekom od europskih kampova. Navedenom cijenom obuhvaćena je parcela, vozilo, dodatna davanja, struja, topla voda za tuširanje i boravišna pristojba.

Moguća opasnost za Hrvatsku s druge strane može biti jako naglašen apel Njemačke da domaći kampisti provedu odmor u nacionalnim kampovima i da ne putuju u inozemstvo, tako npr. i ADAC u objavi naglašava da je uz prosječnu cijenu od 26,60 EUR po noćenju, kampiranje u Njemačkoj znatno jeftinije od prosjeka. U stvari, jeftiniji su još samo Poljska (20 EUR) i  Mađarska (23,20 EUR). Međutim, analiza ADAC-a o poboljšanju cjenovnog položaja naše zemlje u odnosu na 5. mjesto u 2011. godini i zadržavanje još uvijek povoljne cjenovne razine u odnosu na glavnu konkurenciju (Italija, Španjolska, Francuska) posebno je dobrodošla objava ovih dana kada većina naših kampova počinje primati svoje prve ovogodišnje goste.

Tako ove godine hrvatski kamping, sukladno najavama i bukingu na glavnim tržištima, očekuje dobre rezultate, a između ostaloga upravo nam ovakve objave na glavnim tržištima otvaraju prostor za lagani optimizam i, uz uvjet dobrog vremena, očekivanje uspješne sezone.



Pisane vijesti