Intervju ministra turizma za tjednik Aktual

Kada je premijer Zoran Milanović imenovao Veljka Ostojića za ministra turizma, svi koji znaju imalo o toj gospodarskoj grani, nisu se nimalo čudili. Dapače, jedini IDS-ovac u Vladi činio se kao logično rješenje jer je iz Istre, najrazvijenijeg dijela Hrvatske po pitanju turizma, a i godinama je bio načelu niza tvrtki u turizmu. U turizmu je još od malih nogu, kada je, kao osnovnoškolac, nosio kovčege po medulinskim hotelima. U Vladu ulazi drugi put; prvi put je to učinio 2000. godine, kada je u Račanovoj vladi obnašao funkciju zamjenika ministrice Pave Zupan-Rusković. Unatoč zgusnutom rasporedu, fotografsko snimanje za Aktual odradio je strpljivo i s osmijehom na licu, a poslije je odmah odjurio na drugi sastanak. Siguran u ono što radi, konstatirao je kako će mu osmijeh biti još veći nakon što prođe nadolazeća turistička sezona, dok zadnje dane pred sam njezin početak koristi promovirajući Hrvatsku na sajmovima u inozemstvu.

AKTUAL: Gdje ste se nalazili kada ste primili vijest o kandidaturi? Jeste li već u glavi imali koncept što želite uvesti ili mijenjati u turizmu?

Ponudu za mjesto ministra dobio sam od župana Jakovčića početkom srpnja prošle godine, a nalazio sam se u uredu svoje bivše firme. Bio sam siguran u sebe, s obzirom na prethodno iskustvo, koje je od samih početaka usko vezano uz turizam. Imao sam i jasnu viziju ključnih projekata i ciljeva koje želim ostvariti. Kad sam preuzeo mandat, najavio sam da će podizanje konkurentnosti sektora biti u fokusu mojeg interesa, pa je Ministarstvo turizma aktivno krenulo i u provedbu tih ciljeva. Izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u u turizmu realizirali smo njegovo smanjenje, koje će se provoditi od 1. siječnja 2013. godine. Također, ubrzano radimo na donošenju Strategije razvoja hrvatskog turizma koja bi se trebala dovršiti do jeseni. Do kraja mandata u planu nam je, između ostaloga, i privatizirati preostalih 14 turističkih poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, preustrojiti i profesionalizirati sustav turističkih zajednica, izmijeniti Zakon o turističkom zemljištu, unaprijediti sustav edukacije struke te privući novi investicijski val u turizam.

AKTUAL: Radili ste mnogo poslova vezanih uz turizam. Koliko vam je iskustvo dosad pomoglo na funkciji ministra?

Moj dosadašnji rad u privatnom i javnom sektoru omogućio mi je da dobro upoznam na koji način funkcionira turističko tržište i cijeli sektor, što je za mene kao ministra turizma velika prednost. Bio sam direktor TZ-a Istarske županije, zamjenik ministrice u Ministarstvu turizma, bio sam direktor Brijuni rivijere, a posljednje četiri godine i predsjednik Uprave Riviere Adria, najveće hotelske kuće u Hrvatskoj. Moji počeci u turizmu sežu u 1986. godinu, kada sam započeo u poduzeću Istra Jadran koje je pružalo usluge turističkog konzaltinga. Ipak, najdraže mi je bilo raditi kao direktor turističke zajednice, jer sam pokrenuo neke potpuno nove vidove turizma.

AKTUAL: Kad smo kod novih vidova turizma, poznati ste po tome što ste se pobrinuli oko uređenja biciklističkih staza u Istri. Kako je ste došli na ideju o biciklističkom turizmu?

Dogodilo se to jednom prilikom kada sam, u kasnim devedesetima, bio na sajmu u Miinchenu. Palo mi je napamet kako većina Nijemaca, kad dolaze na odmor u Hrvatsku, na krovu automobila voze i bicikle. Sa svojim sam timom došao do podatka da oko 30 posto njemačke populacije koristi bicikl kao prijevozno sredstvo, što je na 80 milijuna stanovnika respektabilna brojka. Konkretan početak dogodio se kada smo 1999. organizirali veliku biciklijadu, a vozilo ju je 555 Nijemaca. Cijeli događaj popratila je njemačka lokalna medijska kuća Baveriseher Rundfunk, a njihove impresije su bile jako pozitivne. Nakon toga smo pokrenuli projekt izgradnje 2500 kilometara staza, a danas je čitava Istra prekrivena njima, poput paukove mreže.

AKTUAL: Može li Hrvatska živjeti od turizma?

Turizam je ključni sektor gospodarstva Hrvatske, no fokusiranje gospodarstva na razvoj pojedine grane rizičan je potez za bilo koju zemlju. U predizbornom programu aktualne Vlade, posebno je istaknuta važnost razvoja svih sektora gospodarstva kao i svih dijelova Hrvatske, što znači da nitko ne očekuje od turizma da bude jedini generator razvoja. Činjenica je da turizam u Hrvatskoj ima potencijala biti jedan od pokretača razvoja te da ga Vlada vidi kao strateški bitan element koji može u relativno kratkom vremenu povući naprijed ukupno gospodarstvo.

AKTUAL: Kojim aktivnostima i manifestacijama planirate promovirati hrvatski turizam u inozemstvu?

Uveli smo neke promjene, pa ćemo tako oglašavati samo u pred i postsezoni, a uveden je novi model oglašavanja za zimski turizam. Ukinute su i popratne manifestacije na hrvatskim turističkim danima u inozemstvu, no hrvatski ćemo turizam promovirati najviše putom interneta. Naravno, i na raznim turističkim sajmovima, studijskim putovanjima i sličnim manifestacijama.

AKTUAL: Koliko se razlikuje turizam u Istri i ostatku Hrvatske? Investira li se više u Istru?

Istra je ranije krenula u neke projekte, što se i odrazilo na ukupnu ponudu te regije. Istra je 2003. donijela master plan razvoja turizma kao putokaz sustavnom turističkom razvoju. Kad je riječ o prioritetima i planovima investitora, oni sami odlučuju u koju će regiju usmjeriti svoj novac, a naravno da pritom veliku ulogu ima i stav lokalne zajednice. No, da je Istra na dobrom putu, pokazuje i činjenica da ju je njemački autoklub ADAC, koji ima 18 milijuna članova, svrstao na prvo mjesto najpopularnijih regija za odmor izvan Njemačke.

AKTUAL: Gdje ste odrasli i kako je izgledalo vaše djetinjstvo? Je li se i vaša obitelj bavila turizmom?

Rođen sam u Pazinu, a živim u Medulinu. Moji su roditelji iznajmljivali dva apartmana u Medulinu, no to im je bio tek izvor dopunskih prihoda, a inače su bili prosvjetni radnici. No upravo sam zbog njihova hobija od samog djetinjstva u kontaktu s gostima. Već sam u sedmom razredu osnovne škole radio tijekom ljetnih mjeseci kao nosač prtljage u medulinskim hotelima i na taj način zarađivao džeparac. I kao student povremeno sam zarađivao novac obavljajući razne poslove, od pretovarivanja skladišta do pomoćnih uredskih poslova. Sjećam se da sam jedanput pretovarivao skladište puno azbesta.

AKTUAL: Kako su izgledali vaši školski dani?

Osnovnu i srednju školu završio sam u Puli, a nakon toga otišao sam u Zagreb na Fakultet za vanjsku trgovinu, koji je poslije prerastao u Ekonomski fakultet. Još mi je u glavi slika mog društva kako na haubi od auta jedemo sendviče. Za studentskih dana, od 1976. do 1981., najviše sam se družio s Zdenkom Adrovićem, predsjednikom Uprave Raiffeisen banke, Ljubom Jurčićem, Ivanom Jakovčićem... Vrijeme sam provodio na predavanjima, a navečer bih s dečkima igrao nogomet na igralištu na Ravnicama ili bismo se sastajali u Istarskom klubu u ilici.

AKTUAL: Ministarska funkcija pada posebno teško onima koji nisu iz Zagreba jer pati njihov obiteljski život. Kako rješavate taj problem?

Zbog posla sam preko tjedna u Zagrebu, a u Medulin odem kad nađem imalo slobodnog vremena. No sin mi studira na VERN-u, a supruga također dođe do metropole kad stigne i kad joj dopuste obaveze, tako da živim na relaciji Medulin – Zagreb. Ipak, nekako se snalazimo i, unatoč razdvojenosti, uspijevamo održavati obiteljske veze

AKTUAL: Istarska vina poznata su kao najbolja hrvatska vina. Koje vino vi pijete?

Kako sam dugogodišnji član Hrvatskog sommelier kluba, čiji sam bio i predsjednik od 2005. do preuzimanja funkcije ministra, mogu reći da se ponešto razumijem u vina. To je dio mog života i zaista bih teško mogao zamisliti život bez njega. Pijem sva dobra vina, uživam u dobroj istarskoj malvaziji, mogu reći da dobro poznajem i volim španjolska vina, a šampanjci su, naravno, posebna priča.

AKTUAL: Karijeru ste počeli kao inspektor u društvenom knjigovodstvu. Jeste li bili strogi ili ste znali i progledati kome kroz prste?

Da, moji prvi radni dani bili su 1982., u službi inspekcije društvenog knjigovodstva Pule. Kao i u svakom poslu, zakoni se moraju poštivati, pa sam sukladno tome bio strog, ali pravedan. Progledao sam koji put kroz prste, no samo u slučajevima kada sam našao grešku, ali u tome nije bilo namjere i nije učinjena znatna šteta.

AKTUAL: Kako se slažete s premijerom Zoranom Milanovićem?

S njim imam vrlo dobar odnos, a do danas nije bilo apsolutno nikakvih problema ili neriješenih pitanja. I prije mog stupanja na dužnost, u više smo navrata razgovarali i usuglasili ključne izazove i promjene koje su nužne za turistički sektor. Dobar odnos s premijerom bio je jedan od uvjeta i nešto izuzetno bitno kod donošenja odluke o preuzimanju ove pozicije.

AKTUAL: Koliko ste dugo u IDS-u? Tko vas je najviše podupirao i kome biste mogli zahvaliti daje pripomogao vašem uspjehu?

Član sam IDS-a od 1993. godine, dakle iduće godine napunit ću 20 godina članstva u stranci. Što se stranačke potpore tiče, imam snažnu podršku predsjednika stranke, Ivana jakovčića, no najviše potpore u svom radu imao sam od svoje obitelji, a njihovo razumijevanje za sve poslovne obaveze dalo mi je snage da idem dalje i prihvaćam nove poslovne izazove. (Petra Balija, Aktual, 6. 3. 2012.)



Pisane vijesti