Prvi međunarodni gastronomski susret s temom autohtone kuhinje i gastronomske baštine u profiliranju nacionalne i svjetske gastronomije, IAGI (INTERNATIONAL MEETING OF WORLD CHEFS), danas je svečano otvoren u Umagu, a na tome dvodnevnome međunarodnome gastronomskom susretu očekuje se oko 250 sudionika.
Skup je otvorio savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, koji je tom prigodom istaknuo kako, prema rezultatima posljednjeg TOMAS istraživanja o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj (ljeto, 2010.), gastronomija zauzima visoko četvrto mjesto kao motiv dolaska turista u Hrvatsku. Također, kada je riječ o aktivnostima naših gostiju, njih više od 70 posto, odmah nakon plivanja i kupanja, na drugo mjesto stavlja odlazak u restorane, slastičarnice i ostale ugostiteljske objekte.
U iduća dva dana predstavit će se kuhari iz Kine, Indije, Češke, Španjolske, Bosne i Herecegovine te Hrvatske.
Najavljene su i tematske gastro-večere Krapinsko-zagorske i Istarske županije s 22 ugledna hrvatska kuhara.
U sklopu predstavljanja svjetskih regionalnih kuhinja, pripremat će se i kušati autohtona jela iz Indije, točnije iz grada Benaresa.
Održat će se slična prezentacija španjolskih jela, čeških jela s praškog područja te starobosanskih slastica iz Sarajevskog kantona. Francuzi će održati posebnu radionicu o uporabi sireva u kulinarstvu. (Hina)