Karnevali diljem Hrvatske kao turističke atrakcije

U cijeloj Hrvatskoj ovih su dana pa sve do sredine idućeg tjedna u tijeku različite karnevalske svečanosti koje se tradicionalno održavaju u razdoblju prije korizme i s obzirom na pojedine krajeve vezuju uz mesopust, fašnik ili poklade, a kako su većina tih svečanosti zadnjih nekoliko godina postale i atraktivne turističke manifestacije na njima se unatoč hladnijem vremenu i ove godine očekuje dobar odaziv domaćih i stranih posjetitelja.

Doznaje se to iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) te nekoliko turističkih zajednica, koje su u većini gradova i mjesta u Hrvatskoj organizatori i/ili suorganizatori karnevala te i time pridonose održanju i promociju bogate materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Osim u običajima svaki kraj ima svoje posebnosti i u hrani koja se vezuje uz karnevalske svečanosti (krafne, kroštule, fritule...), a kulminacija svakog karnevala je spaljivanje 'princa karnevala', slamnate ili neke druge lutke koja simbolički plaća za sve ljudske grijehe i svo zlo koje se dogodilo tijekom prethodne godine.

Najveći hrvatski karneval, koji i najduže traje, ove godine od 17. siječnja do 19. veljače, je međunarodni Riječki karneval, poznat i izvan granica Hrvatske i na kojem se i ove godine očekuje više tisuća domaćih i stranih sudionika i posjetitelja.

Otkako je u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke prvi put održan 1982. u najboljem je svjetlu nastavio višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske i uzdignuo Rijeku među najvažnije europske karnevalske gradove.

U sklopu tog karnevala i ove su godine priređeni brojni koncerti, izložbe, predstave i 'fešte', a najveći se broj posjetitelja očekuje na završnoj velikoj Međunarodnoj karnevalskoj povorci riječkim Korzom 19. veljače.

U Dubrovniku se ove godine po drugi put održava Dubrovnik karneval fest, od 11. do 19. veljače, koji će kao međunarodna manifestacija okupiti više od 400 sudionika iz deset karnevalskih udruga i gradova iz četiri zemlje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore.

Održat će se i bogati kulturno-glazbeni program, a kao posebnu zanimljivost iz Turističke zajednice grada Dubrovnika, izdvajaju nastup profesionalnih akrobata iz Albanskog nacionalnog cirkusa koji će izvoditi atraktivne koreografije i vratolomije za djecu i odrasle.

Grad Zadar i njegova Turistička zajednica od 17. do 21. veljače pripremaju Zadarski karneval na kojem očekuju većinom domaće, ali i strane posjetitelje koji borave u zadarskim hotelima. Posebni gosti na Zadarskom karnevalu ove je godine slovensko Društvo Korant Podvinci iz Ptuja koji će zajedno s ostalim mašakaranim sudionicima iz Zadra, ali i drugih krajeva Hrvatske sudjelovati u velikoj karnevalskoj povorci u nedjelju, 19. veljače.

Jedna od najpoznatijih i najstarijih karnevalskih manifestacija u kontinentalnoj Hrvatskoj Samoborski fašnik u Samoboru kraj Zagreba održava se ove godine po 186. put od 11. do 21. veljače, a njegova posebnost je politička satira, jer početkom karnevala Samobor postaje tzv. Fašnička republika te se njegovi sudionici na satiričan način tradicionalno osvrću na aktualnu društveno-političku situaciju u gradu i državi.

I na tom će karnevalu sudjelovati više tisuća odraslih i malih maškara iz cijele Hrvatske, a završetak je tradicionalno 21. veljače na pokladni utorak, kada se osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke osigurava tekuća godina od negativnih utjecaja. (Hina)



Pisane vijesti