Veleposlanik Ukrajine u posjetu Hrvatskoj turističkoj zajednici

Danas su se u Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice sastali izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine Oleksandar Levčenko u pratnji savjetnice za gospodarstvo i turizam Tatiane Usachove i v.d. direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić sa svojim pomoćnikom za predstavništva i nastupe u inozemstvu Milom Sršenom. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji dviju zemalja na području turizma.

Veleposlanik Levčenko je naglasio kako sve više ukrajinskih turista raznih dobnih skupina posjećuje Hrvatsku te izrazio zadovoljstvo porastom turističkog prometa s ukrajinskog tržišta. Naime, u 2011. godini ukrajinski turisti su u Hrvatskoj ostvarili 400.000 noćenja što je 11 posto više nego 2010. godine, a boravilo je više od 50.000 ukrajinskih turista što je porast od 12 posto.

Bulić je iskoristio prigodu i izvijestio o promidžbenim aktivnostima HTZ-a na tržištu Ukrajine. Osvrnuo se na uspješnu poslovnu radionicu ukrajinskih i hrvatskih turističkih djelatnika koju je HTZ organizirala prošli tjedan u Kijevu. Iznimno dobro posjećena radionica bila je mjesto susreta i poslovnih dogovora o dosadašnjoj suradnji, a cilj je bio proširenje suradnje hrvatskih i ukrajinskih turističkih subjekta kao i oblikovanje još bolje ponude za nadolazeću sezonu s naglaskom na motiviranje dolazaka u predsezoni i posezoni.  Bulić je najavio kako će HTZ prezentirati hrvatsku turističku ponudu na sajmu turizma UITT koji će se održati u terminu 28.–30. ožujka 2012. godine.

Budući da je Donjeck gospodarsko srce Ukrajine, u travnju će se organizirati Hrvatski turistički dan koji će uključiti tiskovnu konferenciju, prezentaciju hrvatske turističke ponude uz poslovnu radionicu predstavnika ukrajinskog i hrvatskog turističkog gospodarstva, naglasio je Bulić. Također, kako bi dodatno educirali turističke agente o hrvatskom turističkom proizvodu, Predstavništvo HTZ-a u Moskvi, koje ujedno obrađuje i tržište Ukrajine, organizirat će u travnju i svibnju 2012. godine dodatne susrete u Donjecku, Harkovu i Dnjepropetrovsku.

Osim o promidžbenim aktivnostima te suradnji dviju zemalja, na sastanku se razgovaralo i o načinima produženja sezone te o jačanju ponude i aktivnosti u razdobljima izvan glavne sezone. Pritom je istaknuto kako veliku ulogu u tome može imati održavanje sajmova, kongresa i konferencija u razdobljima pred i posezone.
 



Pisane vijesti