Prvi godišnji sastanak savjetodavnog odbora za turizam (TAC) Europske komisije

Prvi godišnji sastanak savjetodavnog odbora za turizam (TAC) Europske komisije

Prije dva dana u Bruxellesu je održan prvi godišnji sastanak Savjetodavnog odbora za turizam (Tourism Advisory Committee) Europske komisije na kojemu je opširno izvještavano  o brojnim događanjima, programima i projektima u Europskoj uniji na području turizma.

Veliki broj aktivnosti i projekata vezan je uz razne oblike održivog turizma, poput projekata "Tragom željezne zavjese", Europske destinacije izvrsnosti (EDEN), u kojima sudjeluje i Hrvatska, kao i novih programa vezanih uz kulturni turizam (suradnja EK i Vijeća Europe vezano uz kulturne rute).

Neki od novijih programa koji će se financirati su proistekli iz Komunikacije EK o turizmu, koja predviđa jačanje konkurentnosti europskog turizma (npr. uspostava virtualnog opservatorija za europski turizam, jačanje profesionalnih vještina u turizmu, produženje sezone – o čemu će biti održana posebna konferencija za vrijeme ITB-a).

Jačanju imidža i konkurentnosti europskog turizma trebale bi pridonijeti brojne aktivnosti, poput snažnije suradnje s Kinom, zemljama Južne Amerike, ali i ETC-om (Europska komisija za putovanja) sa svrhom bolje vidljivosti Europe kao privlačnog turističkog tržišta.

U okviru jačanja konkurentnosti, predviđa se i izrada europske oznake kvalitete (za turizam), o kojoj se još vode burne rasprave, pa je tako 25. siječnja u Bruxellesu održana konferencija s  dvjestotinjak sudionika iz javnog i privatnog sektora, uključujući predstavnike transnacionalnih organizacija.

Na prvom godišnjem sastanku TAC-a predstavljene su i neke inovacije u turističkoj statistici, a predstavnici Poljske sumirali su svoje predsjedanje Unijom u dijelu koje se odnosio na aktivnosti vezane za turizam, dok su predstavnici Danske i Cipra govorili o prioritetima svojega predsjedanja (Danska predsjeda EU u prvoj, a Cipar u drugoj polovici 2012. godine).

Najavljeni su i neki događaji poput sastanaka za vrijeme ITB-a u ožujku, vezanih uz sezonalnost i suradnju s Južnom Amerikom, mogući sastanak na tehničkoj razini  o turizmu na Mediteranu u lipnju, te Europski turistički forum na Cipru krajem listopada.
 



Pisane vijesti