Ministar turizma s veleposlanicom Australije o turističkoj suradnji

Iako je najveći dio naših napora oko promocije hrvatskih turističkih potencijala usmjeren na susjedna, europska tržišta, ove smo godine, u okviru Programa rada Hrvatske turističke zajednice, odlučili hrvatski turizam snažnije promovirati i na dalekim tržištima, poput Australije. Naglasio je to miniatar turizma Veljko Ostojić, koji se, u pratnji svojega suradnika Želimira Kramarića, sastao s veleposlanicom Australije u RH Beverly Mercer i njezinom suradnicom, Dijanom Padežanin. Osim o promotivnim aktivnostima te suradnji dviju zemalja, na sastanku se razgovaralo i o načinima produženja sezone te o jačanju ponude i aktivnosti u razdobljima izvan glavne sezone. Pritom je istaknuto kako veliku ulogu u tome može imati održavanje sajmova, kongresa i konferencija u razdobljima pred i posezone.

Iako je najveći dio naših napora oko promocije hrvatskih turističkih potencijala usmjeren na susjedna, europska tržišta, ove smo godine, u okviru Programa rada Hrvatske turističke zajednice, odlučili hrvatski turizam snažnije promovirati i na dalekim tržištima, poput Australije. Naglasio je to miniatar turizma Veljko Ostojić, koji se, u pratnji svojega suradnika Želimira Kramarića, sastao s veleposlanicom Australije u RH Beverly Mercer i njezinom suradnicom, Dijanom Padežanin.

Osim o promotivnim aktivnostima te suradnji dviju zemalja, na sastanku se razgovaralo i o načinima produženja sezone te o jačanju ponude i aktivnosti u razdobljima izvan glavne sezone. Pritom je istaknuto kako veliku ulogu u tome može imati održavanje sajmova, kongresa i konferencija u razdobljima pred i posezone.

Ministar je upoznao veleposlanicu i s mogućnostima ulaganja u hrvatski turizam te naglasio kako je jedan od prioritetnih ciljeva u skorije vrijeme potencijalnim investitorima olakšati poslovanje, odnosno ulaganja u Hrvatsku. Istaknuo je kako je jedan od ciljeva pretvaranje bivših vojnih objekata u kvalitetne turističke kapacitete, odnosno njihovo stavljanje u funkciju razvoja i novih zapošljavanja.

Riječi je bilo i o važnosti edukacije kadrova u turizmu, što je također jedan od prioriteta. Veleposlanicu Mercer ministar je ukratko izvijestio i o Strategiji razvoja  hrvatskog turizma, koja je u pripremi, te se raspitao o australskim iskustvima na tom području.

Kada je riječ o turističkom prometu, veleposlanica Mercer je naglasila kako sve više australskih turista raznih dobnih skupina posjećuje Hrvatsku te da u našu zemlju najčešće dolaze u sklopu putovanja po Europi. Kako kaže, Hrvatska je podjednako zanimljiva mladim turistima i nautičarima iz Australije, a sve je češće australski turisti posjećuju i u sklopu organiziranih dunavskih tura i brodovima na kružnim putovanjima.

Govoreći o sličnostima dviju zemalja, veleposlanica je naglasila da su i Hrvatska i Australija obalne zemlje koje obiluju prirodnim bogatstvima i nastoje ga očuvati te kako su obje prepoznale važnost turizma za gospodarstvo zemlje.

Osvrnula se i na vizni sustav te dodala kako je od srpnja prošle godine Australija uvela tzv. elektronske vize zahvaljujući kojima hrvatski turisti od sada još jednostavnije, u svega nekoliko dana, mogu nabaviti vizu za turistički posjet toj zemlji. Podsjećamo, australski turisti ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku.

Po pitanju jednog od vodećih izazova – produženja sezone, veleposlanica je istaknula važnost kreiranja niza posebnih turističkih proizvoda koji bi bili zanimljivi specifičnim grupama turista. Kao primjer je navela jedan od australskih trendova – održavanje raznih jazz i pop koncerata, zabava i vjenčanja u vinogradima. Naime, ovu su ponudu, objašnjava, uveli australski vinari koji su u sklopu svojih vinograda prvo otvorili ugostiteljski objekt, a potom počeli uvađati i razne sadržaje te na taj način postepeno proširili ponudu, sada podjednako atraktivnu turistima tijekom cijele godine.



Pisane vijesti