Izložba "Starohrvatska groblja Vinodola"

Početkom godine Muzej grada Crikvenice uključio se u obilježavanje velike i vrijedne obljetnice: 600 godina prvog spomena imena Crikvenica, zbog čega će i cjelogodišnje djelovanje Muzeja biti u duhu srednjovjekovne povijesti.

Tako će, u utorak, 24. siječnja 2012. godine u Muzeju grada Crikvenice (Preradovićeva 1), u 18 sati, biti svečano otvorena izložba "Starohrvatska groblja Vinodola". Time će se po prvi puta u Crikvenici predstaviti bogat i vrijedan arheološki materijal pronađen na ranosrednjovjekovnim grobljima Vinodola, a rezultat je suradnje Muzeja Crikvenice i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Posjetitelji izložbe će se upoznati s arheološkim nalazima s četiriju starohrvatskih groblja Vinodola: Križišće - Veli Dol, Tribalj - Sv. Marija, Tribalj - Njivice te Stranče - Gorica.

Većina izloženih predmeta potječe s groblja Stranče - Gorica, koje se ubraja u najvažnija ranosrednjovjekovna groblja u Hrvatskoj, a datirano je od kraja 8. do kraja 11. stoljeća. 

Ljepota, bogatstvo i raznovrsnost nalaza svjedoče o životu, običajima i vjerovanjima prvih Hrvata u Vinodolu i vode nas u razdoblje Srednjega vijeka.  

Cjelokupna izložena muzejska građa pripada fundusu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, koji je protekle godine objavio monografiju "Stranče - Vinodol, starohrvatsko groblje na Gorici", autorice Željke Cetinić. Istim povodom je u Guvernerovoj palači u Rijeci postavljena prigodna izložba autorice Jasne Ujčić Grudenić, kojom je riječkoj publici bio predstavljen arheološki materijal starohrvatskih groblja Vinodola. 

Izložba "Starohrvatska groblja Vinodola" bit će otvorena do kraja travnja 2012. godine.  



Najave