Kamping udruženje Hrvatske o turističkoj sezoni i priznanjima ADAC-a

Hrvatski kamping bi ove godine, sudeći prema prvim najavama sa specijaliziranih međunarodnih sajmova za kamping i porastu rezervacija u prva tri tjedna siječnja ove godine, mogao imati izvrsnu sezonu, procjena je Kamping udruženja Hrvatske (KUH). Ističući kako sa svih tržišta za hrvatske kampove stižu pozitivne naznake za ovu godinu, direktor KUH-ovog ureda Adriano Palman napominje da, po podacima KUH-a, rezervacije u kampovima u prva tri tjedna siječnja rastu 30 do čak 100 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Pritom najveće poraste rezervacija bilježe kvalitetniji kampovi, a dobro su ove godine startale agencije koje pokrivaju kampove te za tu vrstu smještaja neke bilježe rast i do 60 posto.

Palman podsjeća i da su hrvatski kampovi prošle godine ostvarili najveći broj noćenja od svog postojanja te premašili i prijeratne uspješne godine. Iznosi i podatak da je primjerice u 2011. ostvareno 15,2 milijuna noćenja u kampovima ili 7,5 posto više nego 2010. Iako bi se, kako kaže, velik broj kampova zadovoljio ponavljanjem tih rezultata, pod uvjetom lijepog vremena, jako je izgledno da će i ova sezona za kampove biti dobra. Tome u prilog ide i najnovije izdanje kamping vodiča Njemačkog auto kluba-ADAC za ovu godinu u kojem se uz preporuke navodi i opća ocjena hrvatskih kampova koja je u odnosu na prošlu godinu porasla u prosjeku za 5 posto, odnosno s 2,45 na 2,57. To je, kažu u KUH-u, dobra vijest, ali i pokazatelj da su hrvatski kampovi u cjelini još uvijek na dosta niskoj razini opće kvalitete s obzirom da su daleko od moguće 'petice'. Najbolje ocjene pritom imaju kampovi u Istri i u Šibensko-kninskoj županiji (3,18 i 2,60), a pojedinačno od mogućih 25 bodova najviše su dobili kampovi Valalta (Rovinj), Lanterna (Poreč), Zaton (Zadar), Bijela Uvala (Poreč) i Straško (otok Pag).

Ove godine u vodiču ADAC-a navedeno je ukupno 5.430 kampova u Europi i svijetu, od čega 105 hrvatskih, jedan više nego lani. Njih 15 označeno je simbolom koji govori o vidljivom i značajnom povećanju kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na prethodnu godinu (osam u Dalmaciji, četiri na Kvarneru i tri u Istri).

Važno je, ističu iz KUH-a, i što je na naslovnici ADAC-ovog kamping vodiča za ovu godinu po treći put objavljen motiv iz Hrvatske, ovaj put Bola s Brača, kao i što je ADAC i za ovu godinu dodijelio hrvatskim kampovima priznanja za kvalitetu.

Tako su se među 70 europskih kampova s najvišim priznanjima ADAC-a i oznakom 'superplatz' za ovu godinu opet, kao i lani, našla dva hrvatska kampa - Zaton (Nin, Zadar) i Lanterna (Tar, Poreč), dok je 'žutu tablu' za najbolje uređenje dobilo 11 hrvatskih kampova.

Promocija ADAC-ovog vodiča za ovu godinu, kao i objava dobitnika najviših priznanja i oznaka, održana je 13. siječnja uoči otvaranja specijaliziranog sajma u Stuttgartu koji se održava od 14. do 22. siječnja, a na kojemu je Hrvatska zemlja-partner. (Hina)



Pisane vijesti