Potpore turističkim projektima u Zagrebačkoj županiji

Naš glavni cilj ove godine bio je uspjeh turističke sezone, što smo i postigli, a u tom uspjehu sudjelovao je i kontinent, jer su gotovo sve županije kontinentalne Hrvatske ove godine ostvarile dvoznamenkasti rast turističkog prometa. Dakle, kotač razvoja kontinentalnog turizma se zavrtio, rezultati i pomaci su jasni i na turističkoj karti Hrvatske više nema bijelih mrlja, rekao je ministar turizma Damir Bajs prilikom potpisivanja ugovora za bespovratne potpore razvojno-turističkim projektima Zagrebačke županije, održanom u Dugom Selu.

Jednu od strateških odrednica hrvatskog turizma predstavlja i stalno jačanje kontinentalne turističke ponude te snažniji razvoj turizma u turistički slabije razvijenim područjima naše zemlje, što se uglavnom odnosi upravo na kontinentalni dio. Iako na kontinent još uvijek otpada samo oko 5 posto ukupnih godišnjih turističkih dolazaka, Ministarstvo turizma poduzima važne mjere kako bi se te brojke popravile. U razdoblju od 2008. godine do danas, razvijeno je oko 14  različitih programa potpora, temeljem kojih su svake godine objavljivani javni pozivi, a kojima se podupiru raznoliki razvojni turistički projekti.

Kroz spomenute programe bespovratnih potpora, koje Ministarstvo turizma provodi od 2008. godine, do zaključno 2010. godine potpisani su ugovori za projekte čija se ukupna vrijednost kreće oko 212 milijuna kuna, pri čemu Ministarstvo sudjeluje s iznosima do 50 posto ukupne vrijednosti pojedinog projekta. Ove su potpore, tijekom protekle četiri godine, potakla mnoga ulaganja u turistički razvoj svih dijelova Hrvatske, te su stvoreni brojni novi sadržaji, kao što su smještajni kapaciteti, vinski podrumi, biciklističke staze, tematski putovi i drugo.

Drago mi je da su Ministarstvo turizma i ministar prepoznali potrebu razvoja turizma i ovoga kraja, jer je svaka potpora turističkoj djelatnosti dobar temelj razvoja cjelokupnog gospodarstva Hrvatske, naglasio je Vlado Kruhak, gradonačelnik Dugog Sela. Zadovoljstvo je izrazio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, istaknuvši kako priča o hrvatskom turizmu može biti zaokružena tek razvojem kontinenta.

Od 2008. do zaključno 2011. godine, Ministarstvo turizma će za razvojno-turističke projekte u Zagrebačkoj županiji izdvojiti ukupno oko 4,8 milijuna kuna, što obuhvaća i ovogodišnji iznos od milijun kuna za 59 ugovora temeljem 8 programa. Također, u posljednjih je nekoliko godina kroz programe kreditiranja u Zagrebačkoj županiji realizirano 12 subvencioniranih kredita ukupne vrijednosti 29,8 milijuna kuna, za koje je Ministarstvo turizma do sada isplatilo oko 7,8 milijuna kuna za subvenciju kamate.

Osim spomenutih, na potpisivanju su bili prisutni Tomislav Vukovac, ravnatelj Uprave za turističku infrastrukturu i zaštitu turističke resursne osnove Ministarstva turizma, Ivan Obad, predsjednik Obrtničke komore Zagreb i  Hrvoje Frankić, zamjenik gradonačelnika grada Samobora.



Pisane vijesti