Ministarstvo turizma sufinancira projekt Daruvarskih toplica

Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas s ravnateljem Daruvarskih toplica Marcelom Medakom ugovor temeljem kojeg Ministarstvo turizma s 300 tisuća kuna sufinancira projekt pripreme projektno-tehničke dokumentacije za obnovu više objekata u tim toplicama.

Riječ je o obnovi centralnog blatnog kupališta, Antunovog vrela, Švicarske vile te Arkadije, lječilišnog trijema i južnog dijela parka u Daruvarskim toplicama.

Time se, kako je nakon potpisivanja ugovora izjavio ministar turizma Damir Bajs, Daruvarskim toplicama omogućava da u idućih oko godinu i pol dovrše taj projekt te budu spremni za povlačenje novčanih sredstava iz europskih fondova po ulasku Hrvatske u EU 2013. kako bi se te toplice obnovile, a time i upotpunile njihova i turistička ponuda cijelog kraja.

Povlačenje sredstava iz EU fondova velika je razvojna šansa i jedna od najizglednijih za dalje povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma, a posebno kontinentalnog, smatra ministar te dodaje da je zbog tog Ministarstvo ove godine uvelo i novi program potpora za pripremu javne turističke infrastrukture za strukturne fondove EU-a.

Cilj tog programa je što kvalitetnije pripremiti projekte za povlačenje novca iz tih fondova, a kako je kazao, moguće je povući oko 100 milijuna eura, za što hrvatski turizam mora biti spreman s pravovremeno i kvalitetno pripremljenim projektima.
Istaknuo je da je taj program, za koji je Ministarstvo osiguralo 2,65 milijuna kuna, izazvao veliko zanimanje privatnog turističkog sektora, jer im je pristiglo 162 zahtjeva od kojih je do sada odobreno 26. Bajs smatra da to pokazuje i da su ljudi postali svjesni trenutka i da se moraju dobro pripremiti za te fondove.

Daruvarske toplice nalaze se na izvorima termalne vode u zaštićenom parku sa lječilišnim i smještajnim objektima koji razvijaju zdravstveni i sportski turizam.

Projekt obnove Daruvarskih toplica bit će provođen u dvije faze, a ukupna vrijednost investicije iznosi oko 14,8 milijuna kuna. (Hina)



Pisane vijesti