Turizam za 21. stoljeće: Kvaliteta i ulaganja su najvažniji

Hrvatski turizam dio je globalnog turizma i stoga mora biti spreman na sve što ga čeka nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. S obzirom da europski turizam u narednim godinama očekuje pad udjela u ukupnom broju međunarodnih turističkih dolazaka, moramo i dalje inzistirati na kvaliteti i ulaganjima, što su istodobno i najvažniji segmenti budućnosti hrvatskog turizma, rekao je ministar turizma Damir Bajs na stručnom skupu 'Turizam za 21. stoljeće'. Na skupu je prvi puta javnosti predstavljena studija Svjetske turističke organizacije (UNWTO) s predviđanjima kretanja svjetskih turističkih trendova do 2030. godine, koju je prezentirao izvršni direktor UNWTO-a Marcio Favilla de Paul. Društvena analitičarka na nizozemskom Wageningen University Irena Ateljević smatra kako će se turisti u nadolazećem periodu više okretati eko turizmu i zemljama s tim predznakom. Također, više će brinuti o zaštiti okoliša, te uglavnom birati wellness ili duhovne načine odmora.

Hrvatski turizam dio je globalnog turizma i stoga mora biti spreman na sve što ga čeka nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. S obzirom da europski turizam u narednim godinama očekuje pad udjela u ukupnom broju međunarodnih turističkih dolazaka, moramo i dalje inzistirati na kvaliteti i ulaganjima, što su istodobno i najvažniji segmenti budućnosti hrvatskog turizma, rekao je ministar turizma Damir Bajs na stručnom skupu Turizam za 21. stoljeće.

Ministar je dodao kako u izradi strategije hrvatskog turizma treba voditi računa i o europskim turističkim smjernicama, s time da bi Hrvatska i dalje trebala ostati odredište visokog životnog stila, ali s eko predznakom koji nas razlikuje od ostalih konkurentskih zemalja.

Na skupu je prvi puta javnosti predstavljena studija Svjetske turističke organizacije (UNWTO) s predviđanjima kretanja svjetskih turističkih trendova do 2030. godine, koju je prezentirao izvršni direktor UNWTO-a Marcio Favilla de Paul.

Prema predviđanjima UNWTO-a, do 2030. godine broj dolazaka međunarodnih turista trebao bi doseći brojku od 1,8 milijardi, što je dvostruko više nego sada, s time da bi regija u koju spada i Hrvatska trebala imati jedan od najvećih porasta i udjela, odnosno 264 milijuna međunarodnih dolazaka, što je oko 100 milijuna turista više nego 2010. godine.

Također, predviđa se, kako će do 2030. godine Europa smanjiti udio u međunarodnom turizmu, ali da će isto tako bilježiti najveći udio putovanja ljudi izvan europskih zemalja.

Društvena analitičarka na nizozemskom Wageningen University Irena Ateljević smatra kako će se turisti u nadolazećem periodu više okretati eko turizmu i zemljama s tim predznakom. Također, više će brinuti o zaštiti okoliša, te uglavnom birati wellness ili duhovne načine odmora.



Pisane vijesti