Uspjeh hrvatskog turizma: Hrvatska iz krize izlazi s milijun turista više

Hrvatski turizam može i mora biti ono što zapravo jest – najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva. Ove smo godine nadmašili sva svoja očekivanja, jer je rast turističkog prometa, kako u primorskim tako i u kontinentalnim županijama, ove godine pratilo i više zaposlenih u turizmu, ali i rekordan upis mladih u turistička zanimanja. I to je budućnost hrvatskog turizma, izjavio je ministar turizma Damir Bajs prilikom službenog otvorenja Dana hrvatskog turizma, koji se ove godine održavaju od 19. do 21. listopada u šibenskom turističkom naselju Solaris. Također je dodao kako će hrvatski turizam iz krize izaći s gotovo 1,2 milijuna više turista, te da su Ministarstvo turizma i Vlada RH već spremni za sljedeću turističku godinu, u kojoj će jedna od mjera biti i još snažnija promocija hrvatskog turizma na dalekim tržištima poput Indije, Kine, Japana i SAD-a. Najvažniji turistički skup 2011. godine, kojeg organizira Ministarstvo turizma RH, a u čijoj su organizaciji i Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora te Hrvatska radiotelevizija, ove godine prati više od 1400 sudionika. Osim niza stručnih radionica i predavanja, ove se godine već tradicionalno dodjeljuju nagrade i priznanja najboljima u ovosezonskom turizmu, s time da će po prvi puta biti odabrani najbolji za postignuća u kulturnom turizmu. Na iznimnim rezultatima u turizmu, Hrvatskoj je prilikom otvorenja DHT-a čestitao i izvršni direktor Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Marcio Favilla de Paul koji je također izjavio kako je Hrvatska postala najvažnija svjetska i europska turistička destinacija koja je po pitanju konkurentnosti otišla izvan granica Mediterana. Također je dodao kako je Hrvatska primjer uspješne turističke priče te da je izuzetno važno nastaviti suradnju javnog i privatnog turističkog sektora. Otvorenju Dana hrvatskog turizma 2011. godine, osim spomenutih, prisustvovali su državni tajnici i ravnatelji Ministarstva turizma, direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Ante Županović, direktor turističkog naselja Solaris Goran Zrilić, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Vesna Trnokop Tanta, direktori predstavništava HTZ-a u svijetu te ostali predstavnici javnog i privatnog turističkog sektora.

Hrvatski turizam može i mora biti ono što zapravo jest – najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva. Ove smo godine nadmašili sva svoja očekivanja, jer je rast turističkog prometa, kako u primorskim tako i u kontinentalnim županijama, ove godine pratilo i više zaposlenih u turizmu, ali i rekordan upis mladih u turistička zanimanja. I to je budućnost hrvatskog turizma, izjavio je ministar turizma Damir Bajs prilikom službenog otvorenja Dana hrvatskog turizma, koji se ove godine održavaju od 19. do 21. listopada u šibenskom turističkom naselju Solaris.

Također je dodao kako će hrvatski turizam iz krize izaći s gotovo 1,2 milijuna više turista, te da su Ministarstvo turizma i Vlada RH već spremni za sljedeću turističku godinu, u kojoj će jedna od mjera biti i još snažnija promocija hrvatskog turizma na dalekim tržištima poput Indije, Kine, Japana i SAD-a.

Najvažniji turistički skup 2011. godine, kojeg organizira Ministarstvo turizma RH, a u čijoj su organizaciji i Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora te Hrvatska radiotelevizija, ove godine prati više od 1400 sudionika. Osim niza stručnih radionica i predavanja, ove se godine već tradicionalno dodjeljuju nagrade i priznanja najboljima u ovosezonskom turizmu, s time da će po prvi puta biti odabrani najbolji za postignuća u kulturnom turizmu.

Hrvatski je turizam već četvrtu godinu bolji od prosjeka Europe, a ove je godine bio čak dvostruko bolji od ostatka Europe, naglasio je ministar Bajs te dodao kako su uz porast udjela na međunarodnom turističkom tržištu, ove godine ostvareni i ostali ciljevi hrvatskog turizma – povratak domaćeg gosta u hrvatska odredišta te produljenje turističke sezone, što se velikim dijelom može zahvaliti odličnoj suradnji privatnog i javnog sektora.

Na iznimnim rezultatima u turizmu, Hrvatskoj je prilikom otvorenja DHT-a čestitao i izvršni direktor Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Marcio Favilla de Paul koji je također izjavio kako je Hrvatska postala najvažnija svjetska i europska turistička destinacija koja je po pitanju konkurentnosti otišla izvan granica Mediterana. Također je dodao kako je Hrvatska primjer uspješne turističke priče te da je izuzetno važno nastaviti suradnju javnog i privatnog turističkog sektora.

U nastavku je rekao kako se nakon gospodarski teške 2008. i 2009. godine međunarodni turizam prošle godine počeo oporavljati, dodavši kako je u prvoj polovici godine međunarodni turizam porastao za četiri posto, europski za 6,6 posto, a hrvatski za više od 12 posto. Sljedeće godine, nastavio je, u svijetu se očekuje ostvarenje jedne milijarde turističkih dolazaka. Govoreći o ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma, istaknuo je kako su oni odlična prilika za hrvatski turistički sektor da se osvrne na dosad ostvarene rezultate turističkog prometa, ali i temeljito naznači ciljeve i aktivnosti za turističku 2012. godinu.

Otvorenju Dana hrvatskog turizma 2011. godine, osim spomenutih, prisustvovali su državni tajnici i ravnatelji Ministarstva turizma, direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Ante Županović, direktor turističkog naselja Solaris Goran Zrilić, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Vesna Trnokop Tanta, direktori predstavništava HTZ-a u svijetu te ostali predstavnici javnog i privatnog turističkog sektora.



Pisane vijesti