Osijek i Nin nominirani za "Zlatni cvijet Europe 2012."

Dodjelom priznanja u solinskom hotelu President u petak navečer završene su tri turističko kulturološke priredbe - 18. međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza, 14. međunarodni festival turističkog filma i 10. predstavljanje hrvatskih gradova za međunarodnu nagradu Zlatni cvijet Europe, a odlučeno je da se Osijek i Nin nominiraju kao hrvatski kandidati u kategoriji gradova za "Zlatni cvijet Europe 2012".

Do kraja studenoga ove godine, kako je objašnjeno, bit će odlučeno koji će od dva grada i službeno biti hrvatski kandidat za to prestižno europsko priznanje.

Međunarodni je žiri Grand Prix ovogodišnjeg međunarodnog festivala turističkog filma dodijelio filmu "Incredible India promotion" u produkciji nacionalnog turističkog udruženja Indije.

Nagrada Baldo Čupić za najbolji hrvatski nacionalni turistički film pripala je Jakovu Sedlaru za film "Romanca" u produkciji Hrvatske turističke zajednice.

Trofej "Dujam" za najbolji promotivni turistički film festivala pripao je filmu "Čarobna škrinja" u produkciji Grada Varaždina.

Predsjednik Međunarodnog žirija Miroslav Matičić istaknuo je kako je na ovogodišnjem festivalu, na kojem je u konkurenciji bilo 80 turističkih filmova od kojih 25 iz Hrvatske, "hrvatska produkcija bila fenomenalna" za razliku od ranijih godina kada je bila manje kvalitetna od međunarodnih trendova.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, obraćajući se kratko nazočnima, naglasio je kako je međunarodna smotra turizma u Solinu bila uspješna na kraju jedne od najuspješnijih hrvatskih turističkih sezona.

Predsjednik Europske federacije turističkih novinara (FEST) Antonio Conte je istaknuo kako je međunarodni festival turističkog filma u Solinu doveden do zavidne razine.

"Ovaj festival omogućio je da se ime Hrvatske čuje diljem svijeta", kazao je Conte, koji je ujedno i počasni predsjednik festivala u Solinu.

Predsjednik Svjetske federacije turističkih novinara (FIJET) Tijani Haddad istaknuo je kako je u posljednjih 20 godina Hrvatska puno učinila na razvoju turizma.

Conteu je dodijeljeno posebno priznanje za međunarodnu afirmaciju festivala u Solinu, a Haddad je dobio posebno priznanje za potporu manifestaciji u Solinu.

Gradonačelnik Solina Blaženko Boban je istaknuo kako ova manifestacija daje golem doprinos razvoju turizma u tom gradu. (Hina)

 



Pisane vijesti