Obilježavanje Svjetskog dana pješačenja

Planinarsko društvo „Osoršćica“ iz Malog Lošinja i ove godine povodom Svjetskog dana pješačenja, 16. listopada, po 15. put zaredom organizira osvajanje najvišeg vrha cresko–lošinjskog arhipelaga, vrha Televrin (588 m), priopćeno je iz TZ Malog Lošinja.

Pješačenje je organizirano u dvije varijante: duži i nešto zahtjevniji put iz mjesta Nerezine u trajanju od 4 do 5 sati te iz mjesta Osor, u trajanju od oko 2 sata. U obje varijante cilj je stići do planinarskog doma Sv. Gaudent, u kojem je za sve sudionike organizirana okrjepa, pod pokroviteljstvom Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

Planinu Osoršćicu godišnje posjeti i do 10.000 gostiju iz čitave Europe te mnogi gosti iz dalekih prekomorskih zemalja. Najveći broj planinara su ipak naši dragi susjedi Slovenci koji dovode najviše planinarskih grupa u pred i po sezoni.

Tijekom cijele godine na Osoršćici se organizira više susreta planinara i ljubitelja prirode, služba vodiča gotovo svakodnevno vodi organizirane grupe gostiju, a planinarski dom je opskrbljen i otvoren svakodnevno.

Planinarsko društvo, koje broji stotinjak članova, u suradnji s TZ Grada Malog Lošinja, uredilo je više planinarskih staza iz svih smjerova te sportsko penjalište s postavljenim smjerovima.

Ove smo godine u svibnju imali prezentaciju nove tematske staze Putevima Sv. Gaudencija, koja se sastoji od 14 točaka koje gostu pružaju doživljaj osjećaja prirode, pogled, dodir, miris i udah te pritom skreće pozornost na detalje svijeta prirode uz promicanje ekološke svijesti o očuvanju bioraznolikosti Osoršćice.

Od ostalih znamenitosti ove živopisne planine izdvajamo crkvicu Sv. Mikule, jamu Sv. Gaudencija, Velu jamu, vrh Televrin i bivšu karaulu koja je danas planinarski dom.

Zanimljiv  je i podatak da polovicu planinarskog društva Osoršćica čine mladi za koje se organiziraju škole u prirodi gdje se polaznike poučava o važnosti i načinu očuvanja okoliša, a svi članovi društva su aktivni u obilježavanju i čišćenju staza, održavanju planinarskog doma, vođenju gostiju i brojnim sličnim aktivnostima.

Budite i Vi dio ekipe koja će pohoditi Osoršćicu, udahnite punim plućima zrak prve kvalitete te širom otvorite oči pri pogledu na jednu od najljepših panorama na sjevernom Jadranu, uživajući u pogledu na cijeli lošinjski arhipelag, Cres, Rab, Pag, Silbu, obalu Istre te planinski masiv Gorskog kotara i naše najveće planine, Velebita.



Najave