Na Makarskoj rivijeri rekordna turistička sezona

Turistička odredišta na Makarskoj rivijeri, gdje ovih rujanskih dana odmor provodi više od 7000 gostiju uglavnom stranih, uspješno su privela kraju glavni dio ovogodišnje turističke sezone u kojoj je zabilježen rekordni turistički učinak.

U ljetovalištima od Brela do općine Gradac, prema podacima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i turističkih ureda s Primorja, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci boravilo je 610.149 domaćih i stranih turista koji su ostvarili 4.200.373 registriranih turističkih noćenja.

Gosti koji su ljetovali na Makarskom primorju bili su za 7 posto brojniji nego lani, a ostvarenih je noćenja u svim vrstama smještajnih objekata 6 posto više nego do kraja rujna prošle godine.

Stranci, njih 570.685 ostvarili su u ljetovalištima Makarskog primorja 3.958.021 noćenja što broj gostiju čini 8 posto većim nego lani, sa 7 posto povećanja broja noćenja.

Najbrojniji gosti Makarske rivijere i ovoga su ljeta bili Česi, a zatim slijede Poljaci, Nijemci, gosti iz BiH, Slovaci i Mađari.

Domaći turisti u dolascima i noćenjima ovoga ljeta na Makarskom primorju bilježe minuse. U devet ovogodišnjih mjeseci 39.464 domaćih turista ostvarilo je 242.352 noćenja, pa je njihov dolazak bio 5 posto manji od lanjskoga, a noćenja je 9 posto manje u odnosu na vrijeme do kraja rujna prošle godine.

Hotelijeri, prema prvim podacima, ostvarili su oko 40 posto ukupnog broja noćenja registriranih na Makarskom primorju i ne kriju zadovoljstvo ovoljetnim učinkom koji je u hotelskoj kao i izvan pansionskoj realizaciji bolji nego lani.

Autokampovi, u koje se godinama ne ulaže, pa im je ponuda nedostatna suvremenom turističkom tržištu, bilježe poslovanje slično lanjskome s ostvarenih oko 6 posto od ukupnog broja noćenja na Primorju.

Kvalitetan devetomjesečni turistički promet bilježe ovoga ljeta privatni kućevlasnici u čijim je sobama i apartmanima ostvareno oko 54 posto ukupnog broja registriranih noćenja na Makarskoj rivijeri.
Po broju gostiju i ostvarenih noćenja vodi Makarska s 834.977 noćenja, u općini Baška Voda ostvareno je 821.307, u Podgori je uknjiženo 573.077 noćenja, a zatim slijede Tučepi, Gradac, Brela, Živogošće i Drvenik.

Istodobno, turistički promet u dolascima gostiju na Makarsku rivijeru u prvih devet ovogodišnjih mjeseci čini 36 posto od ukupno 1.678.192 turista koji su posjetili Splitsko-dalmatinsku županiju, a Primorje ,,knjiži,, 42 posto noćenja od ukupno 10.056.081 ostvarenih do kraja rujna u Županiji.



Pisane vijesti