Dobri turistički rezultati nastavljaju se i u posezoni

Hrvatska i u rujnu i u prvih devet mjeseci bilježi turističke poraste iznad očekivanja, u razdoblju od siječnja do rujna ostvareno je 10,4 milijuna dolazaka, što je 7,6 posto više nego u istom razdoblju lani, a ostvarenih 62,7 milijuna turističkih noćenja porast je za 6,7 posto, istaknuo je danas u Pirovcu ministar turizma Damir Bajs na prezentaciji rezultata turističkog prometa. Pozitivan trend nastavljen je i u posezoni. Sve su jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili turistički porast i u rujnu. U rujnu je Hrvatsku posjetilo 1,27 milijuna turista, što je 15,3 posto više nego u rujnu prošle godine, a noćenja je bilo 11 posto više ili 7,26 milijuna, prvi su podaci iz sustava turističkih zajednica.Dosadašnji rezultati su iznad naših očekivanja i zapravo su rekordi. Hrvatska je u prvih devet mjeseci ostvarila i više nego dvostruko bolje rezultate od očekivanog europskog prosjeka, kazao je ministar Bajs podsjećajući da je Svjetska turistička organizacija za Europu predvidjela porast turističkog prometa od 2 do 4 posto.

Hrvatska i u rujnu i u prvih devet mjeseci bilježi turističke poraste iznad očekivanja, u razdoblju od siječnja do rujna ostvareno je 10,4 milijuna dolazaka, što je 7,6 posto više nego u istom razdoblju lani, a ostvarenih 62,7 milijuna turističkih noćenja porast je za 6,7 posto, istaknuo je danas u Pirovcu ministar turizma Damir Bajs na prezentaciji rezultata turističkog prometa.

Pozitivan trend nastavljen je i u posezoni. Sve su jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili turistički porast i u rujnu. U rujnu je Hrvatsku posjetilo 1,27 milijuna turista, što je 15,3 posto više nego u rujnu prošle godine, a noćenja je bilo 11 posto više ili 7,26 milijuna, prvi su podaci iz sustava turističkih zajednica.

Dosadašnji rezultati su iznad naših očekivanja i zapravo su rekordi. Hrvatska je u prvih devet mjeseci ostvarila i više nego dvostruko bolje rezultate od očekivanog europskog prosjeka, kazao je ministar Bajs podsjećajući da je Svjetska turistička organizacija za Europu predvidjela porast turističkog prometa od 2 do 4 posto.

U prvih je devet mjeseci zabilježeno oko 750 tisuća više dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine, od čega 500 tisuća u predsezoni i posezoni, istaknuo je ministar Bajs na predstavljanju prvih rezultata turističkog prometa koje je održano u hotelu "Miran" u Pirovcu na sastanku s čelnicima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), direktorima HTZ-a u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji te predstavnicima županijskih turističkih zajednica priobalja.

Po iznijetim podacima, u devet mjeseci Hrvatsku je posjetilo gotovo 700 tisuća stranih turista više nego u istom razdoblju lani, ili 8 posto više, a zabilježen je i porast dolazaka domaćih gostiju za četiri posto, ili njih oko 44 tisuće više.

Ciljevi za ovogodišnju sezonu bili su obraniti povećani tržišni udio na međunarodnom tržištu i vratiti domaćeg gosta, što je ostvareno, a stalni je cilj produljiti sezonu, naglasio je Bajs dodajući da su i najave za listopad dobre. Ističe da su turistički rezultati djelovali i na gospodarstvo i zapošljavanje.

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prihodi od putovanja u drugom su tromjesečju ove godine iznosili 1,7 milijardi eura, što je 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Također podsjeća da je, prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u hrvatskom turizmu u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježen porast ukupno zaposlenih za 13,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U pojednim segmentima ugostiteljskog sektora broj zaposlenih u turizmu konačno dostiže prijeratnu 1990. godinu, naglasio je Bajs.

Najavio je da će se i iduće godine ići s mjerama koje su se pokazale uspješnima, među kojima i mjerama za udruženo oglašavanje s touroperatorima i avio kompanijama. (Hina)



Pisane vijesti