U Kopačkom ritu obilježen Međunarodni dan promatranja ptica

U Parku prirode Kopački rit, jednom od najvećih ornitoloških rezervata u Europi, danas su brojni posjetitelji imali prilike promatrati ptice, čime je obilježen Međunarodni dan promatranja ptica. Stručni djelatnici Javne ustanove Park prirode Kopački rit su posjetitelje, među kojima su bili članovi Izviđačkog kluba Tur iz Velike Gorice i Odred izviđača Samobor, upoznali s podacima o pticama u Ritu i načinom kako mogu odrediti o kojoj je ptici riječ.

Voditeljica Službe za prezentacijske aktivnosti te ustanove Ružica Marušić rekla je kako je Park prirode Kopački rit od svjetskog značenja po broju i vrsti ptica koje stalno ili povremeno nastanjuju ovo očuvano europsko močvarno stanište. U Kopačkom ritu do sad je zabilježeno 297 vrsta ptica, među kojima su mnoge zaštićene i u svjetskim razmjerima, poput orlova štekavaca; tu obitavaju brojne sive čaplje, crne rode, velike bijele čaplje, divlje patke i guske i ostale rijetke ptice, rekla je. Prema zadnjem zimskom prebrojavanju u Kopačkom ritu je bilo više od 22.000 ptica različitih vrsta, rekla je Marušić.

Prvi podaci o pticama Kopačkog rita potječu iz 18. stoljeća, a evidencija o odstrijeljenoj pernatoj divljači počela se voditi 1785. godine na gazdinstvu Belja. Kao posebnu zanimljivost istaknula je podatak da se u proljeće 1981. godine u Kopačkom ritu pojavila obalna čaplja što je prvi put zabilježeno u Hrvatskoj i ocijenjeno kao veliko čudo, jer se ta ptica inače gnijezdi na zapadnoj obali Afrike od Mauritanije do Gabona.

Promatranje ptica (birdwatching) izuzetno je popularno u svijetu, gdje ima na milijune ljubitelja ptica koji dalekozorima, foto aparatima i kamerama bilježe život nebeskih letača, kazala je Ružica Marušić. Dodala je kako je to sve više prepoznatljiv oblik turističke ponude, te da Hrvatska za ljubitelje promatranja ptica spada u sam vrh svjetskih odredišta. (Hina)



Pisane vijesti