Prva turistička berba grožđa u beljskim vinogradima

U prvoj turističkoj berbi grožđa u beljskim vinogradima danas će sudjelovati 132 turista iz cijele Hrvatske koji će posjetiti i turističke znamenitosti Baranje.

Cilj je promovirati kvalitetna beljska i općenito baranjska vina i integrirati cjelokupnu turističku ponudu Baranje kao veliki gospodarski potencijal, kaže Ljiljana Vajda Mlinaček, direktorica sektora marketinga i turizma Belja. Kvalitetna vina s toga područja, ali iz ostalih dijelova Hrvatske „trebaju postati prepoznatljivi brand u svijetu koji će sigurno uz dobru promidžbu dati odlične rezultate koji se polako i ostvaruju,“ kazala je Vajda Mlinaček.

Berba grožđa 2011. godine odvija se na 5832 hektara beljskih vinograda, a prema prvim pokazateljima kvaliteta groždja je izuzetna, rekao je Baldo Matić, direktor Vinskih podruma Belja, dodavši kako se to „događa jedanput u deset godina“.

Do sada su obrane uglavnom sve bijele sorte, chardonay, pinot bijeli, pinot sivi i merlot otonel, a berba graševine je započela oko 15. rujna. S obzirom na izuzetno povoljne vremenske uvjete za grožđe, berba u beljskim vinogradima trebala bi biti završena do 10. listopada, kazao je Baldo. Dodao je kao se dnevno bere oko 250 tona grožđa, koje je izuzetne kvalitete, s vinskim sladorom od 20 do 24 grama.

Na turističku berbu došlo je 132 turista, koji su u Osijek stigli posebnim vlakom Baranja express Zagreb-Osijek, a iz Osijeka su organizirano prevezeni u vinograde. Oni će posjetiti i baranjske znamenitosti, između ostalog stari podrum u Kneževim Vinogradima, te novi vinski kompleks, najsuvremeniju vinariju u ovom dijelu Europe.

Proizvodnju grožđa i vina na Belju počeo je prije 300 godina princ Eugen Savojski, kazala je direktorica marketinga i turizma Ljiljana Vajda Mlinaček. Za turiste berače organiziran je ručak u vinogradu uz tamburaše. (Hina)



Pisane vijesti