Predstavljen novi udžbenik o ekonomskim osnovama i organizacijskom sustavu turizma

Udžbenik „Turizam - Ekonomske osnove i organizacijski sustav“, autora Nevenke Čavlek, Mate Bartolucija, Darka Prebežca i Olivera Kesera, te suradnika, predstavljen je javnosti jučer u prostorijama izdavača Školske knjige. Knjiga, ponajprije namijenjena studentima turizma, ima za cilj pomoći u proširivanju znanja i spoznaja o skrivenim dimenzijama ekonomskih zakonitosti po kojima se turizam razvija, te upozoriti na to s kojim se sve izazovima valja uhvatiti kako bi budući razvoj turizma u Hrvatskoj bio učinkovitiji i usmjeren k optimalnom korištenju svih resursa i njihovoj transformaciji od komparativne ka konkurentskoj prednosti.

Autori su odlučili turizam u ovom udžbeniku obraditi s aspekta kompleksnog sustava koji se ne može poistovjetiti s gospodarskom granom jer to nije i ne može postati, niti s gospodarskom djelatnošću, jer je puno kompleksniji, a još manje s aspekta industrije jer je to ne samo terminološki već i strukturno posve neprikladno. Knjiga je podijeljena u četiri tematske cjeline koje daju osnovnu podlogu za kritično promišljanje o slojevitosti i proturječjima dosadašnjeg razvoja turizma.

U uvodu  u sustav turizma objašnjavaju se ključni pojmovi bitni za razumijevanje suštine turizma, a posebno su razmotreni trendovi razvoja koji utječu na suvremena turistička kretanja, te je obrazložena organizacijska struktura turizma u svijetu i u Hrvatskoj.

Nadalje, date su temeljne komponente sustava turističke ponude, kao i temeljne funkcije i ekonomski učinci turizma kroz sustavno objašnjenje uloge i važnosti turizma u nacionalnom gospodarstvu putem analize deset ekonomskih funkcija turizma. Usprkos naglašavanju ekonomskih funkcija turizma u sklopu nacionalnog gospodarstva, nije zapostavljena ni analiza niza društvenih funkcija koje generira turizam, te je razmotrena i međuovisnost tih dvaju njegovih funkcija.

Posljednji dio udžbenika govori o razvoju turizma, istraživanju, planiranju i politici, te analizira osnovne funkcije destinacijskog menadžmenta na svim razinama. U ovom se poglavlju kritički razmatraju temeljne odrednice turističke politike, kao i dosadašnja njezina obilježja u Hrvatskoj, te se daju smjernice nove turističke politike u skladu s načelima održivog razvoja turizma.



Pisane vijesti