Otvoren 15. međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Podizanjem festivalske zastave u središtu Lepoglave večeras je svečano otvoren 15. međunarodni festival čipke, koji će trajati do nedjelje, 25. rujna.

Dani čipke u Lepoglavi održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Ovogodišnji je festival posvećen zajedničkim europskim korijenima prostoručne čipke, koja se izrađuje neposredno na samoj tkanini jastučića, bez šablone i sa samo nekoliko pribadača koje se stavljaju na dva kraja.

S otvorenjem festivala za posjetitelje su otvoreni izložbeni prostori na nekoliko lokacija u gradu, u kojima će do nedjelje moći uživati u ljepoti, kako lepoglavske čipke uvrštene na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine i dobitnice brojnih svjetskih priznanja, tako i čipke iz drugih krajeva Hrvatske i svijeta.

Predstavljene će biti i čipke iz Hvara, Paga, Svete Marije, Trga kraj Ozlja, Sikirevaca i Splita te Rusije, Mađarske, Slovenije, Estonije, Španjolske, Njemačke, Italije i Belgije.

U sklopu festivala bit će održana i stručna predavanja te radionice vezane uz čipkarstvo. Održat će se sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a posjetitelji će moći posjetiti i atrakcije lepoglavskog kraja te uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi i kulturno-zabavnom programu. (Hina)



Pisane vijesti