Hrvatska kulturna baština predstavljena u Assisiju

U Assisiju je od 16. do 18. rujna 2011. godine održano drugo izdanje sajma SALONE MONDIALE DEL TURISMO CITTA' E SITI UNESCO (Svjetski salon turizma – gradovi i mjesta UNESCO-a).

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) predvođena pomoćnikom direktora Glavnog ureda, Milom Sršenom, sudjelovala je na poziv gradonačelnika Asissija, Claudia Riccija. Ove su godine uz Hrvatsku prvi put sudjelovale Kuba, Tunis i Malta. Osim brojnih talijanskih i svjetskih gradova, regija i zemalja sudjelovalo je i 77 turoperatora iz Italije, Austrije, Belgije, Kanade, Finske, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Švicarske i SAD-a.

Svečano otvorenje održano je u papinskoj dvorani bazilike Sv. Franje. Izlagači su se predstavili u Palazzo Monte Furmentario, a paralelno s održavanjem sajma u susjednom Palazzo Vallemani održani su brojni kongresi, seminari i poslovne radionice o UNESCO-u. Velika pozornost posvećena je i nematerijalnoj UNESCO baštini. Cijeli događaj bio je  medijski popraćen u lokalnim medijima (La Nazione, Il Corriere dell'Umbria, 7GOLD).

Uzimajući u obzir da je ovo tek druga godina održavanja, sajam je bio izuzetno dobro organiziran i posjećen. Odvijao se na prestižnim i centralnim mjestima Assisija, koji svake godine tijekom rujna bilježi dolazak velikog broja turista iz Italije i svijeta.

Ostvareno je mnogo korisnih kontakata s talijanskim turoperatorima, koji su pokazali veliko zanimanje za Hrvatsku, te je podijeljena velika količina promidžbenih materijala i suvenira. Tom prigodom, talijanska televizijska kuća 7GOLD napravila je i intervju s Milom Sršenom, koji je također dao nekoliko izjava za talijanske dnevne novine, tjednike i mjesečnike, te specijalizirane turističke časopise.

Organizaciju hrvatskog nastupa u Assisiju priredili su Predstavništvo i Ispostava Hrvatske turističke zajednice u Italiji.



Pisane vijesti