Prvi restoran s oznakom posebnog standarda „Hrvatska autohtona kuhinja“

Danas je ministar turizma Damir Bajs restoranu „Stari Fijaker 900“ predao oznaku „Hrvatska autohtona kuhinja“, prvom ugostiteljskom objektu koji je dobio ovu oznaku posebnog standarda, u okviru projekta kojem je cilj podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetnu ponudu autohtonih gastronomskih proizvoda. Hrvatski turizam ima mnogo aduta, ali valja istaknuti kako i sami naši gosti cijene vrijednosti domaće kuhinje koju im sada nudimo i realizacijom projekta hrvatske autohtone kuhinje. Stavljanje oznake „Hrvatska autohtona kuhinja“ na ugostiteljski objekt značit će posebni standard u ponudi, za što će imati potporu Ministarstva turizma i svih partnera koji su ostvarili ovaj projekt, što istodobno znači i stalno praćenje kvalitete ove ponude, rekao je Bajs. U ime obitelji, vlasnika restorana „Stari fijaker 900“, Tomislav Juras istaknuo je važnost brendiranja hrvatske gastronomije, dodavši kako je ovaj restoran od samih početaka njegovao i širio ponudu domaćih jela.

Danas je ministar turizma Damir Bajs restoranu „Stari Fijaker 900“ predao oznaku „Hrvatska autohtona kuhinja“, prvom ugostiteljskom objektu koji je dobio ovu oznaku posebnog standarda, u okviru projekta kojem je cilj podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetnu ponudu autohtonih gastronomskih proizvoda.

Hrvatski turizam ima mnogo aduta, ali valja istaknuti kako i sami naši gosti cijene vrijednosti domaće kuhinje koju im sada nudimo i realizacijom projekta hrvatske autohtone kuhinje.

Stavljanje oznake „Hrvatska autohtona kuhinja“ na ugostiteljski objekt značit će posebni standard u ponudi, za što će imati potporu Ministarstva turizma i svih partnera koji su ostvarili ovaj projekt, što istodobno znači i stalno praćenje kvalitete ove ponude, rekao je Bajs.

U ime obitelji, vlasnika restorana „Stari fijaker 900“, Tomislav Juras istaknuo je važnost brendiranja hrvatske gastronomije, dodavši kako je ovaj restoran od samih početaka njegovao i širio ponudu domaćih jela.

O projektu, odnosno o primjeni Pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda – Hrvatska autohtona kuhinja, ministar je govorio poslije niza predstavljanja kroz sustav hrvatskih gospodarskih komora u deset hrvatskih gradova tijekom ljeta.

Ministarstvo turizma je projekt „Hrvatska autohtona kuhinja“ pokrenulo s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskim kuharskim savezom, te je 1. lipnja 2011. godine objavljen i Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda – hrvatska autohtona kuhinja, kojim se prvi put utvrđuju i popisuju autohtona jela s ciljem brendiranja hrvatske gastronomije i obogaćivanja turističke ponude.

 

Svi restorani koji udovolje uvjetima, dobit će standardiziranu ploču s nazivom "Hrvatska autohtona kuhinja" na hrvatskom i engleskom jeziku, te ubuduće mogu računati na potporu Ministarstva turizma koje će ih uvrstiti u svoje promidžbene materijale, najavio je Bajs.

Restoran "Stari Fijaker" nudi zagrebačko-zagorsku kuhinju mješovitog menija, te posebno preporučuje tradicionalne specijalitete kao što su štrukle, pripremane u samom restoranu po posebnom receptu, punjenu papriku ili sarmu, puricu s mlincima, paprikaše i gulaše od divljači te razna druga hladna i topla jela i variva.

Poznati su po tome što sami rade peciva po vlastitome receptu kao što su kukuruzni kruh, pivnički klipići, pogačice od čvaraka te brojne druge. U stalnoj su ponudi domaća zagorska purica s mlinicima, kuhani buncek, pivnička kobasica, fijaker gulaš, pečena teletina, na jesen i zimi domaće krvavice, te srneći paprikaš i medaljoni, fileki, zagorska juha, razni odresci, štrukle i savijače.



Pisane vijesti