U Istarskoj županiji 7 posto više turista

Istarski župan Ivan Jakovčić izrazio je danas zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom ocijenivši je jednom od najuspješnijih u posljednjih nekoliko godina. U prilog tomu istaknuo je kako Istarska županija ove godine bilježi povećanje broja turista od sedam posto, kako u dolascima tako i u noćenjima premda, kako je rekao, "financijski aspekt je vjerojatno nešto niži, jer je opći dojam da je vanpansionska potrošnja bila nešto slabija".

"Činjenica da je realizirano 1,1 milijun noćenja više nego lani, potvrđuje i to da je ukupna potrošnja bila također veća nego lani", kazao je Jakovčić na konferenciji za novinare. Dodao je kako se ovaj pozitivan trend odrazio i u prometu pulske Zračne luke koja je također zabilježila osam posto više putnika nego lani.

Jakovčić je danas najavio odlazak u SAD na razgovor s potencijalnim mogućim ulagačima za projekt "Brijuni rivijera", koji su već bili u Istri i tako se uvjerili u mogućnost ulaganja.

"Raspisivanje međunarodnog natječaja za Brijuni rivijeru, koje će uslijediti 15. rujna i trajati do 15. siječnja iduće godine, u gospodarskom je smislu najbolja vijest koja se ovog ljeta dogodila u Istri", ustvrdio je Jakovčić. Dodao je kako i to potvrđuje da "političke opcije nisu bitne, već je od iznimnog značenja otvaranje novih radnih mjesta te izgradnja rivijere koja može razriješiti nezaposlenost u južnoj Istri". (Hina)



Pisane vijesti