Najavljene Jaskanske vinske svečanosti od 8. do 11. rujna

Jaskanske vinske svečanosti ove će se godine održati od 8. do 11. rujna pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika Jastrebarskog.

Najvažnija turističko–gospodarska manifestacija jaskanskog kraja održat će se po 19. put, s ciljem promocije jaskanskog vinarstva i vinogradarstva te pozicioniranja grada Jastrebarskog na karti vinskih destinacija kao "najvinskijeg" hrvatskog grada.

Na Svečanostima će svoja najbolja i nagrađena vina predstaviti 15 vinara iz podregije Plešivica, a organizatori očekuju da će ove godine biti nadmašen lanjski broj od 10.000 posjetitelja.

Gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović najavio je da će 8. rujna po drugi puta u Hrvatskoj biti organizirana "Diplomatska berba" grožđa na kojoj će predsjednik Josipović sa suprugom ugostiti veleposlanike stranih država s njihovim suprugama.

U sklopu Jaskanskih vinskih svečanosti održat će se obrtničko-turistička izložba Eko-Etno Jaska na kojoj će nastupiti brojni proizvođači ekološki proizvedenih proizvoda, suvenira, kao i predstavnici nekih tradicionalnih obrta s područja Jastrebarskog i okolice.

Također će biti organiziran gastronomsko-zabavni show pod nazivom "KotloVINA show" u kojem će se ekipe natjecati u pripremanju poznatog prigorskoga specijaliteta - kotlovine pred stručnim žirijem.

Na području Jastrebarskog, tridesetak kilometara jugozapadno od Zagreba, nalaze se vinska podregija Plešivica i Plešivička vinska cesta gdje četrdesetak vinara na oko 900 hektara vinograda proizvodi prepoznatljiv jaskanski proizvod – vino.

Jastrebarsko je i grad najboljih hrvatskih vinara odakle dolaze najbolji mladi vinari Hrvatske za 2007. Tomislav Tomac, za 2008. Krešimir Režek, te za 2009. Velimir Korak, rečeno je na predstavljanju manifestacije. (Hina)



Pisane vijesti