Osma Ružica Vinodola od 18. do 20. kolovoza

Osmu Ružicu Vinodola, na kojoj će od 18. do 20. kolovoza biti predstavljen dio vinodolske tradicijske baštine, najavili su danas grad Novi Vinodolski te turistička zajednice toga grada i vinodolske općine.

Po usmenoj predaji iz doba hrvatske plemićke obitelji Frankopana, nakon završetka berbe u vinogradu se među beračicama birala Ružica, najljepša i najmarljivija djevojka. Ružicu bi ovjenčali vinovom lozom i uz zvuke narodnih glazbala odveli bi je u grad. Po zapisima, posljednji put Ružica je, prije nego što je taj običaj obnovljen, izabrana 1880 godine.

Današnja Ružica Vinodola obnovljena je na osnovi te predaje. Osmišljene su igre i natjecanja za Ružice, po uzoru na stare sajmove priređuje se prodaja suvremenih ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, vina i drugog, a cijelu manifestaciju prate glazba i ples.

Osma Ružica Vinodola počet će u vinogradima Pavlomira d.o.o. Dvanaest kandidatkinja okušat će se u devet igara koje su tematski povezene s vinarstvom i vinogradarstvom te običajima Vinodola. Drugog dana u Novom Vinodolskom održat će se sajam uz glazbu, ples i "jela naših starih" te drugi dio natjecanja za Ružicu Vinodola. Trećeg dana održat će se završno natjecanje, proglasit će se Ružica Vinodola uz vatromet te glazbu, ples i kulinarsku ponudu. (Hina)



Najave