Projekt "Hrvatska autohtona kuhinja": Do sada na popisu 454 jela

Projekt i Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda "Hrvatska autohtona kuhinja", kojima se određuje što je to autohtona hrvatska gastronomska ponuda i način na koji restorateri mogu steći standard i oznaku ponude autohtonih jela, predstavljen je danas u HKG-Županijskoj komori Rijeka.

Pravilnikom se prvi put određuju hrvatska autohtona jela, tojest popis na kojemu se sada nalaze 454 jela, način dodjele posebnog znaka, procedura dostavljanja zahtjeva za dodjelu standarda, grafički izgled oznake i drugo.

Popis autohtonih hrvatskih jela prikupili su i izradili djelatnici Ministarstva turizma, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog kuharskog saveza, koji su 2010. pokrenuli projekt.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crljeni kazao je da se tim projektom želi pomoći ugostiteljima da stvore novu vrijednost i da dobiju oznaku tojest standard posluživanja jela autohtone kuhinje.

Ako ugostiteljski objekt nudi 70 posto ili više jela s popisa jela autohtone kuhinje, standard autohtone kuhinje moći će dobiti cijeli objekt, a ako ne ispunjava taj uvjet standard može biti označen uz pojedina jela na jelovniku, rekao je.

Popis autohtonih jela nije gotov i još će se dopunjavati, rekao je Crljeni ističući da se očekuje da bi se na njemu moglo naći i do 2000 jela.

Dodao je da je autohtona kuhinja nekad označavala uglavnom težačka jela, koja su se kasnije razvijala i mijenjala pod raznim utjecajima, a da se danas ta baština predstavlja na novi i moderniji način.

Po podacima sa skupa, oznaka "Hrvatska autohtona kuhinja" još nije dodijeljena, a prve obrasce s prijavama za utvrđivanje tog standarda povjerenstvo za dodjelu standarda očekuje tijekom sljedeća tri tjedna. (Hina)



Pisane vijesti