Otvoren prvi omladinski hostel u Rijeci

Riječki gradonačelnik s predsjednikom Međunarodne hostelske federacije (foto: FaH, Miljenko Klepac)Prvi omladinski hostel u Rijeci otvoren je danas na predjelu Pećine nakon sedam mjeseci radova na preuređenju zgrade iz 1898.godine, poznatoj kao Villa Kozulich, a koja je do 2003. služila za potrebe dječjeg vrtića. Cijena radova preuređenja bila je oko tri milijuna kuna, a investitor je Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS).

Grad Rijeka, vlasnik zemljišta i zgrade, dao je HFHS-u zgradu u najam, dok je u uređenju  grad sudjelovao pokrićem troškova elektroenergetskog kabela i obnove fasade.

Kapacitet hostela je 60 kreveta, uglavnom na kat, s recepcijom u prizemlju, internet kutkom, blagovaonicom i dnevnim boravkom. Na prvom i drugom katu nalazi se po pet višekrevetnih soba sa sanitarnim čvorovima, a u potkrovlju tri dvokrevetne sobe sa sanitarijama.

Današnjem otvorenju nazočili su: Harish Saxena, predsjednik Međunarodne hostelske federacije, Boro Vučković, savjetnik predsjednika RH Stjepana Mesića, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke te predstavnici HFHS-a, predsjednik Lavoslav Torti i glavni direktor Tihomir Plejić, kao i predstavnik Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Hrvatski ferijalni i hostelski savez djeluje od 1953. godine. Upravlja s pet hostela čijim se uslugama koristi oko 44.000 mladih godišnje. Oni godišnje ostvare oko 95.000 noćenja, a više od 80 posto su strani državljani.

Međunarodna hostelska federacija ima oko 3,5 milijuna članova. Predsjednika Međunarodne hostelske federacije Harisha Saxenu te čelnike HFHS-a primio je prije svečanosti otvaranja riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.



Pisane vijesti