Stručni skup „Edukacija hotela iz zaštite okoliša“

Pomoćnik ministra Želimir KramarićŽelim naglasiti naše napore u smjeru izgradnje održivog turizma, što jasno pokazuje  koliko smo svjesni važnosti uloge zaštite okoliša u turističkoj industriji, jer održivi turizam obuhvaća gospodarsku, socijalnu i ekološku održivost, kazao je Želimir Kramarić, pomoćnik ministra za turističku politiku i tržište, otvarajući današnji stručni skup.

Stručni skup pod nazivom "Edukacija hotela iz zaštite okoliša" koju vodi Hrvatski centar za čistiju proizvodnju (HRCČP), uz suradnju Norveškog nacionalnog instituta za tehnologiju iz Osla, održava se tijekom 20. i 21. veljače 2006. u prostorijama Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Pomoćnik ministra Kramarić dodao je kako više od 60 posto turista posjećuje Hrvatsku upravo zbog njenih prirodnih ljepota i atrakcija. Naglasio je i činjenicu kako se ekološki svjesnim ponašanjem u hotelijerstvu mogu uštedjeti velika financijska sredstva. Aktualne rezultate i planove hrvatskog turizma Kramarić je dao kroz prezentaciju "Ulaganja u kvalitetu preduvjet razvoja i uspjeha" tijekom koje je progovorio o vrlo zanimljivim projektima kao što su greenfield investicije, golf turizam, program "Poticaj za uspjeh" i slično. Kao posebnu „boljku“ hrvatskog turizma izdvojio je činjenicu što su hoteli visoke kategorije (4 i 5 zvjezdica)  slabo zastupljeni u hrvatskoj hotelskoj ponudi (14%).

Predstavnik HRČCP-a Goran Romac, voditelj Projekta naveo je kako će on trajati godinu dana, a tijekom sljedeća dva dana obuhvaća interaktivni trening iz metodologije čistije proizvodnje te upoznavanje s osnovama sustava upravljanja okolišem prema normi ISO 14001 i razvoj specifičnih okolišnih pokazatelja za sudionike.

Na skupu sudjeluju hotelske kuće iz primorske i kontinentalne Hrvatske s ciljem njihove pripreme za uvođenje interaktivnog pristupa zaštiti okoliša u poslovanje.

Veleposlanica Kraljevine Norveške u RH Elisabeth WalaasOtvaranju skupa nazočila je i veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Elisabeth Walaas. Veleposlanica je izrazila svoje zadovoljstvo održavanjem ovakvog skupa, naglasivši važnost okoliša i sektora uslužne djelatnosti. Govorila je o tome kako je okoliš najvažniji resurs kojeg svaka zemlja mora sačuvati za sljedeće generacije. U tome cilju, naglasila je, treba djelovati preventivno i pravovremeno reagirati na samom izvoru zagađenja te skrb o okolišu integrirati kao načelo u sva područja djelovanja. Zaključila je da će ovaj projekt doprinijeti podizanju ekološke svijesti među hotelijerima što će opet u Hrvatsku privući sve brojnije goste.

Veleposlanica Walaas smatra sektor uslužnih djelatnosti u turizmu osobito važnim za proizvodnju, ekonomski rast i zapošljavanje.

Tijekom radnog dijela skupa, predviđene su i prezentacije o dosadašnjim iskustvima hrvatskih hotela, primjerice hotela Trakošćan, iskustva hotela u Norveškoj, a predstavit će se i legislativa u zaštiti okoliša važna za hotele.

Poslije prve radionice predviđene su još tri, uz završnu radionicu i dodjelu certifikata u prosincu ove godine.

Edukacija hotela iz zaštite okoliša



Pisane vijesti