Surduk festival Baranja

Ovogodišnji Surduk festival Baranja održava se od 10. do 12. lipnja 2011. godine, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, Hrvatske turistička zajednica (HTZ) i brojnih drugih.

Riječ je o međunarodnom kulturnom događanju koje objedinjuje vinarstvo, umjetnost i turizam, koji se održava od 2009. godine u poznatoj vinskoj općini Kneževi Vinogradi i drugim mjestima Baranje.

Tijekom tri dana bit će predstavljen program koji objedinjuje koncerte, sajam vina, dane otvorenih vinskih podruma, izložbe renomiranih umjetnika, kazališne predstave, umjetničke i etno radionice te etno sajam.

Surduk je u Baranji naziv za strm, duboko usječen put, usjek nastao djelovanjem voda, a bočne njegove strane dosežu visinu nekoliko metara i obično su prošarane korijenjem drveća čije krošnje katkad pokriju klanac koji tada izgleda poput tunela. U surducima su Baranjci stoljećima gradili svoje vinske podrume tako da su “vinski surduci” danas najatraktivniji primjer kulturne baštine u Baranji. Rječnici surduk spominju kao turcizam u značenju „jaruga, provalija između dva brda, klanac, gudura, sutjeska, suturlija“, dok je vjerojatnije kako surduk potječe iz mađarskog 'szurdok' (klanac), osobito jer se u ovim krajevima javlja kao opća imenica i kao toponim.


 



Najave