Saborski Odbor za turizam o obiteljskim i malih hotelima

Tema današnje sjednice Odbora za turizam Hrvatskog sabora, koja je organizirana u suradnji s Ministarstvom turizma i Nacionalnom udrugom obiteljskih i malih hotela (OMH,) bila je stanje u malom obiteljskom hotelijerstvu i problemi u sektoru. Na sjednici su, uz predstavnike ostalih ministarstava, komora i strukovnih udruga, sudjelovali državni tajnik Branko Grgić i ravnatelj Uprave za razvoj turizma Robert Pende.

Uvodno je o temi govorio Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, naglasivši kako su ovi hoteli konkurentni u svijetu, s ugrađenim elementima autentičnosti, te znatno pridonose produženju sezone. Udruga OMH ima za cilj razvoj i afirmaciju obiteljskog i malog hotelijerstva, te, uz bolje poslovne mogućnosti za svoje članove, nastoji unaprijediti ukupni privatni smještaj, naglasio je Klarić.

No, kako bi ovi hoteli bili profitabilni, moraju raditi najmanje 200 dana u godini, odnosno biti popunjeni najmanje 160 dana, ističe Klarić, dok se pri tome mnogi od njih suočavaju s malim poticajima za van sezonski rad, te brojnim problemima i troškovima koji su isti kao za velike hotelske kuće, jer zakonska regulativa i statistika ne razlikuju mali obiteljski hotel od velikih sustava. Stoga se založio za prilagodbu propisa posebnostima malih hotela, koje će pomoći konkurentnosti i razvoju obiteljskog hotelijerstva, jer, primjerice, novi zakon o radu onemogućava pomoć i rad članova obitelji ako nisu zaposleni u obiteljskom hotelu, kao i preraspodjelu radnog vremena stalno zaposlenih osoba.

Potpredsjednik saborskog Odbora za turizam Gari Cappelli istaknuo je kako su predstavnici pojedinih ministarstava i drugih institucija pozvani kako bi malim hotelijerima izravno odgovorili na njihova brojna pitanja, ali i kako bi se otvorio put za kvalitetnu suradnju u rješavanju problema.

Državni tajnik Branko Grgić istaknuo je važnost obiteljskih i malih hotela koji individualnim pristupom gostu stvaraju tradiciju cjelogodišnjeg poslovanja s ponudom hrvatskih autohtonih proizvoda, dodavši kako je Ministarstvo turizma prepoznalo njihovu ulogu, te je u okviru programa „Poticaj za uspjeh“, od 2003. do 2009. godine odobreno 476 kredita u iznosu od ukupno 2 milijarde kuna, što je uloženo u 350 objekata, te je tako dobiveno oko 15 tisuća ležajeva i otvoreno oko 3500 radnih mjesta. K tome, do kraj prošle godine, iz državnog je proračuna za subvencije kamata po tim kreditima isplaćeno više od 284 milijuna kuna.

Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela okuplja više od 200 članova (144 hotela i 60 pansiona i agro turizama), te tako u svojem članstvu ima četiri petine svih obiteljskih hotela u Hrvatskoj, dok je iskorištenost njihovih kapaciteta u prošloj godini bila između 130 i 180 dana.



Pisane vijesti