Europska stručna konferencija u Beču: okoliš, promet i turizam

Europska stručna konferencija o temi „Ekološki osviješteno putovanje Europom - izazovi i inovacije za okoliš, prijevoz i turizam“ održava se tijekom 30. i 31. siječnja 2006., u Beču. Konferencija se održava u kontekstu austrijskog predsjedavanja Europskom unijom, u organizaciji resornih ministarstava.

Želimir Kramarić, pomoćnik ministra u Upravi za turističku politiku i tržište sudjeluje u radu konferencije predstavljajući pri tome Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Ključne teme konferencije su inovativni europski projekti (tj. tri projekta u okviru šireg projekta Mobilnost u Alpama II), s ciljem što uspješnijeg povezivanja okoliša, prometa i turizma.

Konferencija prvenstveno služi prijenosu iskustava i razvoju partnerskih aktivnosti na navedenim područjima, čime predstavlja značajan doprinos implementaciji Kyoto protokola i Alpske konvencije. Inovativni projekti, značajni za sva tri područja, predstavljaju važne putokaze održivog regionalnog razvitka.

Poseban naglasak se stavlja na ulogu željezničkog prometa u europskom turizmu, na stavove potrošača i ulogu, odnosno značaj turističke industrije za razvoj ekološki osviještenog putovanja/prometa. Tijekom drugog dana Konferencije učesnici će se razgovarati o prometu vezanim uz specifična odredišta, kao što su planine, obalna područja, rijeke, jezera, močvarna te urbana područja.

Za vrijeme svog boravka u Beču, Želimir Kramarić planira susret s Robertom Thalerom, predsjedavajućim Radne grupe za okoliš Srednjoeuropske inicijative. S njim je Hrvatska, kao predsjedavajuća Radnoj grupi za turizam SEI-a, tijekom prošle godine po prvi puta uspostavila suradnju. Tema susreta trebala bi biti daljnja suradnja i mogući zajednički projekti na području turizma i okoliša u okviru SEI-a.



Pisane vijesti