Zdravstveni turizam dodatna vrijednost za hrvatski turizam

Zdravstveni i medicinski turizam hrvatskom će turizmu dati dodatnu vrijednost u povećanju ponude i prihoda, a s obzirom na velike prirodne, prostorne i ljudske potencijale krajnje je vrijeme da se aktivnije i intenzivnije u Hrvatskoj poradi na razvoju takve ponude, istaknuo je predsjednik Odbora za turizam Hrvatskog sabora Gari Capelli na 1. međunarodnoj konferenciji o zdravstvenom turizmu u sklopu sajma turizma CroTour na Zagrebačkom velesajmu.

Konferencija je danas u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i revije za ugostiteljstvo i turizam UT okupila velik broj domaćih i stranih turističkih, medicinskih i drugih stručnjaka.

Ustvrdivši da je hrvatski turizam dostigao određenu razinu razvoja vezujući se za ponudu prirode, Capelli je kazao da više nije dovoljno obnavljati objekte i raditi na kvaliteti nego da je potrebna i nova ponuda za što Hrvatska ima mogućnosti poput Austrije i susjedne Slovenije. Imamo dobru i ugodnu klimu, čisti zrak, morsku i izvore termalnih voda, kvalitetan stručni medicinski kadar i druge pogodnosti idealne za zdravstveni/medicinski turizam i na obali i otocima, kao i u unutrašnjosti zemlje (Slavonija, Zagorje).

Za taj razvoj osim već postojećeg velikog broja wellness centara trebaju i drugi specijalizirani objekti, za koje, kako misli, investitori iz Hrvatske i brojnih zemalja 'čekaju pred vratima'. Stoga treba 'skupiti' bar četiri ministarstva, na čelu s turističkim, kako bi se zakonska regulativa poboljšala i olakšale investicije te bi slijedom toga Hrvatska u idućih pet do deset godina imala veliku šansu za razvoj te ponude.

Podaci iz 2009. pokazuju da je u Hrvatskoj od ukupnih 6,5 milijardi eura prihoda od turizma tek oko 75 milijuna eura išlo iz te ponude, dok taj segment u svijetu raste po godišnjoj stopi i većoj od 20 posto, a u Sloveniji je to lani bio rast i veći od 30 posto.

Direktorica zagrebačkog Instituta za turizam Sanda Čorak smatra da bi to bio veliki dobitak i za turizam i za hrvatsko gospodarstvo, naglasivši da je i za takvu ponudu potrebna sinergija javnog i privatnog sektora u upravljanju destinacijom. Destinacijski menadžment je nešto što je još uvijek 'bolna točka' hrvatskog turizma, bez njegova razvoja teško da će biti i nekog većeg napretka turizma pa tako ni te vrste turističkog proizvoda.

Među stranim stručnjacima posebnu pažnju svojim predavanjem izazvao je Španjolac Mario Crecente iz Europskog udruženja povijesnih gradova s termalnim vodama (EHTTA) poručivši Hrvatskoj da treba iskoristiti termalne izvore za wellness i spa centre medicinskog turizma jer se to pokazalo vrlo isplativim u Španjolskoj i brojnim zemljama svijeta. (Hina)



Pisane vijesti