Grand prix filmu "Omaggio a Romma" Franca Zaffirellia na festivalu turističkog filma


Film "Omaggio a Romma" talijanskog autora Franca Zaffirellia dobitnik je Grand prixa 13. međunarodnog festivala turističkog filma - ITF'CRO, objavio je međunarodni žiri kasno večeras na svečanoj ceremoniji završetka dvodnevnog festivala koji se održa u Solinu u sklopu 17. međunarodne smotre turizma, filma i krajobraza. U ime nagrađenog Franca Zaffirellia Grrand prix je preuzeo Predsjednik Europske federacije turističkih novinara (FEST) i počasni predsjednik ovog festivala u Solinu Antonio Conte. Filmu "Omaggio a Romma" također su dodijeljen nagrade i za najbolju montažu i kameru.

Nagrada za najbolji hrvatski nacionalni turistički film dodijeljena je filmu „Zagreb Zagreb“ autora Mateja Meštrovića, dok je "Trofej Dujam“ za najbolji promotivni turistički film festivala pripao filmu „Malasya“ u produkciji Ministarstva kulture Malezije.

Ova tri kratka filma po dodijeli nagrada su i prikazana nazočnima u solinskom hotelu President.

Posebna nagrada - minijaturni brodić od bračkog kamena i brački sapun dodijeljena je Antoniu Conteu koji svojim angažmanom podupire ovaj festival od njegovog utemeljenja prije 13. godina. Predajući Conteu ovu nagradu turistička novinarka Tina Čubrilo je istaknula da je Conte "veliki prijatelj Hrvatske".

Filmu "Plava plaža" autora Miroslava Mikuljana dodijeljena je diploma za nadahnuti redateljski pristup filmskog tretmana jednog turističkog događaja.

Za najbolji kratki spot festivala proglašen je "Breathtaking Montenegro" redatelja Grya Shorea, dok je za najbolji film festivala do 60 minuta proglašen film "Največje plavajoće zabavišće na svetu" redatelja Drage Bulca u produkciji RTV Slovenije.

Na 13. međunarodnom festivalu turističkog filma u Solinu bilo je prijavljeno 152 filma iz 47 zemalja 31 je nominiran za festivalske nagrade. Više filmova dobilo je diplome.

Predsjednik Međunarodnog žirija ovog festivala Miroslav Mihečić istaknuo je kako je recesija u Hrvatskoj "utjecala na produkciju, ali i kreativnost pri stvaranju turističkih filmova što je neshvatljivo".
"Naša (hrvatska) produkcija je oslabila, ali i krivo je usmjerena jer naručitelji filmova nisu usmjereni na najbolje autore", kazao je Mihečić. Ocijenio je kako je strana produkcija turističkih filmova visokoprofesionalna, a posebice se ističu Italija, Austrija, Koreja i Malezija.

Antonio Conte je najavio da će Hrvatska 2011. godine biti počasni gost na međunarodnom festivalu turističkih filmova u Lecceu u Italiji.

Na ceremoniji završetka 17. međunarodne smotre turizma, filma i krajobraza – INTERTAS, nagrada za Hrvatski-zlatni cvijet Europe 2010. dodijeljena je Gradu Požegi, a za tu nagradu za 2011. godinu nominirani su gradovi Osijek i Varaždin.

Dobitnik povelje Europske federacije turističkih novinara (FEST) je glumac Rade Šerbedžija za, kako je rečeno, izniman doprinos u razvoju kulture u funkciji turizma utemeljenjem Kazališta Ulysses. Šerbedžija nije bio na ceremoniji te će mu nagrada biti uručena naknadno.

Povelju FEST za izniman doprinos razvoju kulture u funkciji turizma dobio je i Julian Rachlin iz Beča, utemeljitelj i voditelj festivala komorne glazbe.

Povelju FEST za doprinos razvoju turizma dobila je i španjolska novinarka-publicist Concha Pelajo za koju je Antonio Conte rekao da je "svjetski pisac i filmski kritičar".

Na svečanosti završetka ove manifestacije dodijeljena su i brojna priznanja turističkim djelatnicima iz Hrvatske, BiH, Crne, Gore i Srbije. (Hina)


Pisane vijesti