Na "Bučijadi 2010" ovog vikenda u Ivanić Gradu 150 izlagača

 


Na tradicionalnoj turističkoj manifestaciji "Bučijada 2010", koja će se po šesti put predstojećeg vikenda, 16. i 17. listopada održati u Ivanić Gradu, sudjelovat će oko 150 izlagača-proizvođači buča, bundeva, tikvi, proizvoda i prerađevina od buča te ostalih eko proizvoda iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Vojvodine, doznaje se iz Turističke zajednica Ivanić Grada.

Bučijada se održava svake godine u trećem listopadskom vikendu i među rijetkim je manifestacijama u Hrvatskoj koja promovira buče i proizvodnju njenih prerađevina, kaže direktorica ivanićgradske Turističke zajednice Ankica Bešter.

Manifestaciju zajednički organiziraju Grad Ivanić Grad i Turistička zajednica, a svake godine posjeti ju više od dvije tisuće ljudi, što se očekuje i ove godine.

Za vrijeme Bučijade gradski restorani uz tradicionalnu gastro ponudu spremaju i razna jela od buča, izlozi i okućnice ukrašavaju se bučama, a bira se najveća, najmanja i najoriginalnija buča, najbolje slane i slatke bučnice te ostala jela od buča.

Priređen je i bogati tematski popratni program od koncerata, izložbi, preko raznih natjecanja do likovnih i drugih radionica.

Ovogodišnja Bučijada u Ivanić Gradu počinje subotnjim okruglim stolom "Proizvodnja i otkup uljnih buča i proizvodnja bučinog ulja", na kojemu će, kako se očekuje, desetak proizvođača buča i njenih prerađevina iznijeti iskustava i aktualnosti s kojima se susreću u svom radu, ali i na važnost te isplativost te proizvodnje.

Posebno će biti predstavljena i knjižica autorice Marice Svetlečić o povijesti i uzgoju tikava sa sto recepata različitih vrsta jela za pripremu svih vrsta tikava koje su prikupile žene uglavnom iz ivanićgradskoga kraja. (Hina)


Pisane vijesti