U Krapju - selu graditeljske baštine otvoreni "Dani europske baštine"

 


U Krapju, selu graditeljske baštine otvorena je danas manifestacija Dani europske baštine u Hrvatskoj.

Inicijativom Vijeća Europe od 1991. se u mjesecu rujnu obilježavaju Dani europske baštine. Hrvatska se toj manifestaciji pridružila 1995. proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine, gdje se već 16. godinu za redom uspješno nastavlja tradicija održavanja Dana. Program manifestacije popraćen je tematskim programima, prigodnim skupovima, izložbama i kulturno-umjetničkim programom.

U Krapju je kao rijetko gdje očuvana tradicijska arhitektura, specifična za srednju Posavinu. Zbog toga je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine i vodi se europskim spomenikom kulturne baštine A-kategorije.

Krapje je poznato po brojnim očuvanim drvenim kućama starim više od stotinu godina. Prepoznatljivu sliku čine potezi drvenih kuća, najčešće okrenutih užim pročeljima prema cesti, a bočno od njih ulazi se u dvorišta. Uz njih su različite gospodarske zgrade. Građene su od vodoravno slaganih hrastovih platica, tzv. planjki, koje su međusobno povezane drvenim klinovima. Slikovitost kuća naglašavaju natkrivena vanjska stubišta, trijemovi, zaštitni krovići i bogato ukrašeni detalji ograda i stupova.

Budući da je selo Krapje smješteno u izvanredno bogatom lovnom i ribolovnom području, i naziv sela dolazi od ribe šarana ili krapa. Nedaleko od sela nalazi se ornitološki rezervat "Krapje-đol", važno stanište ptica žličarki te brojnih drugih životinjskih vrsta, a sastavni je dio Parka prirode "Lonjsko polje".

Manifestaciji u Krapju nazočili su predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir i državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart.

Petir je istaknula da je cilj te manifestacije promovirati kulturne i tradicijske vrijednosti ruralnih područja te popularizirati iznimne vrijednosti pučkog graditeljstva kojima obiluje hrvatska Posavina.

Lenart je istaknuo kako je uz potporu Ministarstva turizma i Ministarstva kulture u Krapju dosad obnovljeno 30 posavskih tradicijskih kuća. Rekao je da je u Krapju otvoren prijamni i edukativni centar gdje posjetitelji mogu dobiti informacije o selu kao i o Parku prirode Lonjsko polje. (Hina)

Pisane vijesti