Počinje treće izdanje projekta "Lijepa naša Sava"



Savskim sajmom u Zagrebu ovog vikenda te promocijom savske kravate u mjestu Davor kod Nove Gradiške početkom idućeg tjedna počinje ovogodišnji program trećeg po redu društveno odgovornog projekta "Lijepa naša Sava" u sklopu kojeg će se do srpnja nizom aktivnosti promicati važnost očuvanja riječnih vodnih potencijala, razvoja ekoturizma i održivih turističkih sadržaja.



Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koje zajedno s Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save i Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te kompanijom Coca-Cole Hrvatska provodi projekt "Lijepa naša Sava". Projekt su na državnoj razini ove godine podržali i Hrvatska turistička zajednica, Hrvatski farmer i trgovački lanac Plodine, dok su medijski pokrovitelji Večernji list i Poslovni dnevnik.

U sklopu projekta u četiri najveća grada uz Savu održat će se tzv. savski sajmovi (u Zagrebu, na Bundeku, 29. svibnja, Sisku 5. lipnja, Županji 11. lipnja te u Slavonskome Brodu 2. srpnja) na kojima će biti predstavljeni tradicijski obrti, zanati i rukotvorine te enogastronomija savskog kraja. Time se želi potaknuti svijest građana o važnosti povratka toj rijeci i iskorištavanja njezinih vodnih, ali i turističkih potencijala na temeljima održivosti. Bit će predstavljeni i, kako se čulo na konferenciji, jedinstveni autohtoni savski suveniri od tisućljetnoga drva izvađenog iz riječnoga korita, a nastali suradnjom Coca-Cole i Društva inovatora Sigma.



Središnji program projekta održat će se 31. svibnja u Davoru gdje će se, osim promocije jedinstvene savske kravate, održati izložba "Sava koja život znači" te predstaviti film o životu uz Savu i knjiga o savskim lađarima. Proslava u Davoru održava se uoči Dana rijeke Save, a ravnateljica Uprave vodne politike i međunarodnih projekata u Ministarstvu regionalnog razvoja Ružica Drmić kaže da to nije slučajno. Željeli smo u povodu dana Save biti u mjestu koje živi uz tu rijeku, a promocijom savske kravate poslovnu zajednicu i građane potaknuti na razmišljanje o važnosti očuvanja naših voda i vodnih potencijala, rekla je Drmić. Slično smatra i tajnik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Dejan Komatina koji je dodao da je voda danas najveće blago svake zemlje i opće dobro. (Hina)


Pisane vijesti