Ministar Bajs u Međimurju: I dobar položaj županije preduvjet je za razvoj turizma



U posljednje dvije godine Ministarstvo turizma uvelo je desetak novih programa dodjele bespovratnih financijskih potpora, vezanih uz razvoj turizma u ruralnim područjima.



Samo za područje Međimurske županije, tijekom protekle dvije godine, kroz programe potpora i kreditiranja izdvojeno je oko 1,4 milijuna kuna, rekao je ministar turizma Damir Bajs za današnjeg posjeta Međimurskoj županiji. Pritom je posebno istaknuo 'Program obrazovanja i obuke kadrova u turizmu i ugostiteljstvu', u sklopu kojeg je Ministarstvo dodijelilo 26 stipendija za učenike u ugostiteljskim i turističkim zanimanjima s područja Županije, dok je u suradnji s Međimurskom županijom pomoglo uređenju dva kabineta za stručnu nastavu.



Govoreći o programima kreditiranja, ministar je izrazio zadovoljstvo povećanim interesom ljudi koji se žele uključiti u razvoj turizma na selu, te podsjetio da Ministarstvo turizma od njih očekuje da u projekte, uz vlastita sredstva, ulože i vrijeme te preuzmu rizik.



Također, podsjetio je i na brojne prednosti i preduvjete Međimurske županije za razvoj kontinentalnog turizma, naglasivši prednosti njezina smještaja na raskrižju naših vodećih emitivnih tržišta – slovenskog, mađarskog i talijanskog.



Predstavnici međimurskog turističkog sektora ministru su predstavili glavna obilježja i statističke pokazatelje županije, te strategiju ruralnog razvoja ovoga područja. Upoznali su ga i s brojnim projektima razvoja turističkih proizvoda i infrastrukture, ukupne vrijednosti 14 milijuna kuna.



Tako su, između ostalih, predstavljeni i projekti 'Mura-Drava Bike', usmjeren na razvoj cikloturizma, projekt 'Eko muzej Mura', zatim 'Culturevive', namijenjen očuvanju i razvoju kulturne baštine, te projekt obnove tradicijske međimurske hiže u Frkanovcu.



Kao nova tzv. greenfield investicija predstavljen je i projekt 'Toplica Draškovec', zamišljen kao wellness, spa i golf resort.



U nastavku posjeta Međimurskoj županiji, ministar Bajs posjetio je i Međimursko veleučilište, Vinsku kuću Lovrec i Obiteljsko gospodarstvo Turk.


Pisane vijesti