Grčka preuzela predsjedanje EUSAIR-om do svibnja 2025.

Na Krfu je 1. listopada 2024. održana uvodna konferencija povodom grčkog preuzimanja predsjedanja Strategijom Europske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

Grčko predsjedanje, koje će trajati do 31. svibnja 2025., ima za cilj daljnje jačanje suradnje među zemljama regije kroz niz ključnih inicijativa koje obuhvaćaju pitanja proširenja Europske unije, kohezijske politike, zelene tranzicije, plave ekonomije i zaštite okoliša.



U ime Republike Hrvatske, na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva turizma i sporta (MINTS), koje koordinira Četvrti stup EUSAIR-a usmjeren na održivi turizam, kao i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), koji su nacionalni koordinatori Strategije.

Na konferenciji je predstavljen izmijenjeni plan za provođenje jadransko-jonske inicijative, koji osnažuje temeljne ciljeve Strategije, kao i plan Grčke za daljnju provedbu ove makroregionalne strategije. U revidiranom planu službeno je uveden i peti, socijalni "stup", koji je Hrvatska zagovarala i predstavila tijekom svog predsjedanja završenog u lipnju ove godine. Stup koji se službeno naziva Poboljšanje socijalne kohezije pridodan uz već postojeće stupove Plavog rasta, Spajanja regija, Kvaliteta okoliša i Održivi turizam, stavlja naglasak na mlade, demografiju i tržište rada.

Jedan od glavnih ciljeva grčkog predsjedanja je podrška proširenju Europske unije, s fokusom na zemlje zapadnog Balkana. Također, plan predviđa unapređenje kohezijske politike nakon 2027. godine, kako bi se potaknula bolja povezanost unutar regije te se smanjile razlike između razvijenijih i manje razvijenih područja. Poseban naglasak stavljen je i na zelenu tranziciju, gdje će fokus biti na prilagodbi regije klimatskim promjenama te ublažavanju njihovih štetnih posljedica. Što se tiče plave ekonomije, obrazovanje i stručno usavršavanje u zanimanjima vezanim uz more, poput pomorstva i ribarstva, igrat će ključnu ulogu. Uz navedeno, prioritet je i zaštita okoliša, gdje će posebna pažnja biti usmjerena na očuvanje morskih ekosustava, smanjenje zagađenja plastikom te promicanje održivih rješenja koja će dugoročno pridonijeti zdravlju okoliša.

Važan trenutak konferencije bilo je obilježavanje 10. godišnjice EUSAIR strategije, koja je pokrenuta 2014. godine. U proteklih deset godina postignuti su značajni rezultati u okviru iste, a trenutak obljetnice poslužio je kao prilika za osvrt na dosadašnje uspjehe i izazove te za postavljanje novih, ambicioznih ciljeva.

Ministarstvo turizma i sporta, kao koordinator Četvrtog stupa EUSAIR-a koji se bavi održivim turizmom, posebno je istaknuto u kontekstu promicanja održivih turističkih praksi u jadransko-jonskoj regiji. Kroz suradnju s EUSAIR partnerima, Ministarstvo nastoji osigurati da turizam u regiji ne doprinosi samo gospodarskom razvoju, već i očuvanju prirodnih i kulturnih resursa regije.
Konferencija na Krfu označila je početak intenzivnog razdoblja suradnje i planiranja, a naredni mjeseci donijet će niz važnih događanja i sastanaka posvećenih implementaciji strategije. Grčka je najavila održavanje tehničkih sastanaka i tematskih konferencija za svaki od stupova EUSAIR-a, pri čemu će i Hrvatska dati značajan doprinos uspješnoj realizaciji strateških ciljeva.

Za više informacija o prioritetima grčkog predsjedanja i tijeku konferencije, možete pogledati snimku prijenosa uživo dostupnu putem poveznice.

Pisane vijesti